Psikoloji Deneme Sınavı Sorusu #1315858

Tüketici davranışlarının analizinde önemli konuların başında, tüketicinin karar verme süreci gelir. Bu süreç beş temel basamaktan oluşmaktadır. “Sürecin ilk basamağında tüketici, bir ihtiyacı olduğunun farkına varır, bu durum onun için bir tür problemdir, bunu çözmek için girişimde bulunmaya niyetlenir ve böylece karar verme süreci tetiklenir.” Şeklinde verilen basamak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?


Bilgi arayışı

Problem teşhisi

Satın alma kararı

Satın alma sonrası değerlendirme

Alternatif değerlendirme ve bütünleştirme


Yanıt Açıklaması:

Tüketici davranışlarının analizinde önemli konuların başında, tüketicinin karar verme süreci gelir. Bu süreç beş temel basamaktan oluşmaktadır: 1) problem teşhisi, 2) bilgi arayışı, 3) alternatif değerlendirme ve bütünleştirme, 4) satın alma kararı, 5) satın alma sonrası değerlendirme (Belch ve Belch, 2001).

2.Bilgi arayışı: Tüketici, ihtiyacını fark ettikten sonra, satın alma kararını destekleyecek bilginin arayışına geçer.

3.Alternatif değerlendirme ve bütünleştirme: Bu basamakta tüketici, farklı ürünleri, markaları karşılaştırarak ihtiyacını en iyi şekilde karşılayacak alternatifleri değerlendirir.

4.Satın alma kararı: Sürecin bu basamağında tüketicide, nihayet belli bir markayı satın alma niyeti oluşur. Ancak satın alma niyeti, her zaman satın alma eylemiyle sonuçlanmayabilir.

5.Satın alma sonrası değerlendirme: Tüketici, mal veya hizmeti kullandıktan sonra ürün performansının düzeyini, beklentilerini karşılayıp karşılamadığına göre değerlendirir.

Yorumlar
  • 0 Yorum