Radyo ve Televizyon Haberciliği Deneme Sınavı Sorusu #991282

Aşağıdaki seçeneklerde yer alan bilgilerden hangisi televizyon haberlerinin yapısal özellikleri arasında yer almamaktadır?


Televizyon haberi izleyiciye çok çabuk ulaşmaktadır. Televizyon az önce gerçekleşen olayları haber olarak ekrana getirmektedir. Hatta canlı yayınlarda olduğu gibi olayları oluş anında verebilen bir araçtır.

Televizyon haberleri özet haberlerdir. Televizyonların ana haber bültenleri bile, yazılı hale getirildiklerinde bir gazete sayfası kadar tutmaktadır.

Televizyon haberleri görüntüye dayanmadığı için tüm olaylar haber niteliği taşımakta ve ekranda yerini alabilmektedir.

Televizyon haber bültenini izleyen kitlenin, kimi haberleri izlememe şansı yoktur. Kanal değiştirmediği sürece o bültendeki bütün haberleri izlemek zorundadır.

Televizyon haber programlarının hedef kitlesi tüm toplumdur.


Yanıt Açıklaması:

Televizyon haberlerinin yapısal özelliklerini şöyle sıralamak mümkündür:
1. Televizyon haberleri çoğunlukla olaya dayalı haberlerdir. Haberler olaya ve konuya dayalı olarak ikiye ayrılabilir. Olaya dayalı haberler görüntü sağladığından televizyonda daha çok yer almaktadır. Konuya dayalı haberler soyut haberler olduğundan bunlara daha az yer verilmektedir. Örneğin televizyonda din değiştiren ünlü bir mankenin kilisedeki evlilik töreni gibi görüntülere dayanarak günlerce haber yapılabilmektedir. Ancak “dini arayışlar” konusundaki bir panel haber olarak televizyonda genellikle yer almamaktadır.
2. Televizyon haberi izleyiciye çok çabuk ulaşmaktadır. Televizyon az önce gerçekleşen olayları haber olarak ekrana getirmektedir. Hatta canlı yayınlarda olduğu gibi olayları oluş anında verebilen bir araçtır.
3. Televizyon haberleri özet haberlerdir. Televizyonların ana haber bültenleri bile, yazılı hale getirildiklerinde bir gazete sayfası kadar tutmaktadır.
4. Televizyon haber bültenini izleyen kitlenin, kimi haberleri izlememe şansı yoktur. Kanal değiştirmediği sürece o bültendeki bütün haberleri izlemek zorundadır.
5. Televizyon haber programlarının hedef kitlesi tüm toplumdur.
6. Televizyon haberleri görüntüye dayandığından kimi önemli haberler görüntü bulunamadığından kullanılamamaktadır (Megep, 2008). Bu kapsamda C seçeneğinde yer alan bilgi, Megep tarafından vurgulanan televizyon haberlerinin yapısal özellikleri arasında yer almamaktadır. Doğru seçenek C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum