Radyo ve Televizyon Haberciliği Deneme Sınavı Sorusu #1153768

''Gazeteci habere ve bilgiye ulaşma özgürlüğünü kişisel olarak ele alıp, kendi düşünce, davranış ve üretim süreçlerini sınırsız bir biçimde hayata geçirebilme konforu olarak değil, halk adına halkı bilgilendirme sorumluluğuyla kullanır. Bu nedenledir ki basın özgürlüğü gazetecinin dilediği gibi ya da sorumsuzca hareket etme özgürlüğü değildir.''

Yukarıdaki paragrafa baktığımızda aşağıdaki çıkarımlardan hangisinin doğru olduğunu söyleyebiliriz? 


Basın özgürlüğü halkın haber alma ve bilgilenme özgürlüğüdür. Diğer deyişle basın özgürlüğü halka ait olan bir özgürlük alanıdır.

Toplumların kendi içinde olduğu kadar toplumlararası düzeyde de bilginin paylaşılması ve buna bağlı olarak iletişim araçlarına olan ilgi, teknoloji ile birlikte artmış, dolayısıyla haberdar olmaya yönelik talep de yükselmiştir.

Medya ya da diğer ifade ediş biçimiyle kitle iletişim araçları ve bu araçlar içinde de radyo ve televizyon, artık sosyal yaşamın vazgeçilmezleri arasındadır.

Kurumsal anlamda sahip oldukları işlev, görev ve sorumluluklar, diğer toplumsal kurumlar içinde onlara kaydadeğer bir rol yüklemektedir.

Kitle iletişim teknolojilerindeki gelişmeler başdöndürücü bir hıza ve etki gücüne ulaşmıştır.


Yanıt Açıklaması:

Burada şunu çok açık bir biçimde belirtmek gerekmektidir ki basın özgürlüğü halkın haber alma ve bilgilenme özgürlüğüdür. Diğer deyişle basın özgürlüğü halka ait olan bir özgürlük alanıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum