Radyo ve Televizyon Haberciliği Deneme Sınavı Sorusu #1054624

Aşağıdakilerden hangisi açık oturumun özelliklerinden biri değildir?


Konuşmacılar ve program sunucusunun dışında stüdyoda katılımcı dinleyici konuklar, genellikle, yer almaz.

Genellikle her açık oturum programında tek bir konu üzerine yoğunlaşılır ve diğer türlere göre programın daha resmi bir işleyiş süreci bulunmaktadır.

Gündeme ilişkin ya da kamuoyu tarafından merak edilen ya da tartışılan bir konu seçmek, oturumu başarıyla yönetecek bir sunucu, canlı ve etkin konuşmacılar, konuyla ilgili uzman kişiler ve teknik bir kadro başarılı bir haber programı gerçekleştirebilmek için en temel unsurlardır.

Tartışma türünde gelişen, konu seçimi ve zaman kısıtlaması nedeniyle ön araştırma ve hazırlık yapmayı gerektiren program türüdür.

3-5 dakikalık bir zaman dilimini kapsamaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Açık Oturum

Hatırlanacağı üzere geniş kapsamlı haber programları, günlük haber bültenlerindeki zaman sınırlaması nedeniyle tercih edilen programlardı. 40- 50 dakikalık haber bültenlerinde gündemdeki ulusal ve uluslararası gelişme ve haberlerin kuşkusuz tüm boyutlarıyla ele alınması ve uzun uzadıya farklı bakış açıları ile değerlendirilmesi de mümkün değildir. İşte açık oturum haber programları bu ihtiyacı ortadan kaldırmaya yönelik olarak, konuya ilişkin uzman kişilerin görüşlerinin yer aldığı, konuların değişik bakış açılarıyla masaya yatırıldığı haber program türüdür. Tartışma türünde gelişen, konu seçimi ve zaman kısıtlaması nedeniyle ön araştırma ve hazırlık yapmayı gerektiren program türüdür. Gündeme ilişkin ya da kamuoyu tarafından merak edilen ya da tartışılan bir konu seçmek, oturumu başarıyla yönetecek bir sunucu, canlı ve etkin konuşmacılar, konuyla ilgili uzman kişiler ve teknik bir kadro başarılı bir haber programı gerçekleştirebilmek için en temel unsurlardır. Genellikle her açık oturum programında tek bir konu üzerine yoğunlaşılır ve diğer türlere göre programın daha resmi bir işleyiş süreci bulunmaktadır. Bu nedenle açık oturum programlarında genellikle siyaset, ekonomi gibi gündem konuları üzerinde odaklanılır. Konuşmacılar ve program sunucusunun dışında stüdyoda katılımcı dinleyici konuklar, genellikle, yer almaz.

Yorumlar
  • 0 Yorum