Radyo ve Televizyon Haberciliği Deneme Sınavı Sorusu #1265596

I- Atatürk’ün ölüm raporunun milyonlarca kişiye radyo ile duyurulması

II- 27 Mayıs 1960’ta Türkiye tarihinin ilk askeri darbesinin radyodan duyurulması

III- 10 Ekim 1965 tarihinde Türkiye radyolarının ilk kez genel seçim sonuçlarını          vermesi

IV- 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında insanlar neler olup bittiğini ancak pilli          radyolarından öğrenebilmiş ve gelişmeleri buradan takip edebilmişlerdir

Yukarıda sayılanlar dikkate alındığında hangi sonuca ulaşırız?


Soğuk Savaş Dönemi denilen iki kutuplu dünya radyo savaşlarına sahne olmuştur.

Radyo, ülkelerin keşifler sonrası askeri ve ticari güçleri ile kendilerine sömürge yaptıkları devletlere dair kültürel yayılmalarını uyguladıkları bir sürecin en önemli silahı olmuştur.

Türkiye’de de tarihsel süreçten bakıldığında, radyo haberciliği açısından olağanüstü olma özelliği taşıyan bazı önemli olaylar/gelişmeler söz konusudur.

Radyo cihazlarının kolay elde edilebilir ve yayınlarının kolay ulaşılabilir olması geçmişten günümüze radyonun en popüler haber alma aracı olmasını sağlamıştır.

Televizyon alıcısının bulunmadığı, internetin olmadığı ortamlarda dahi radyo yayınları dinlenilebilmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Türkiye’de de tarihsel süreçten bakıldığında, radyo haberciliği açısından olağanüstü olma özelliği taşıyan bazı önemli olaylar/gelişmeler söz konusudur. Örneğin, Kasım 1938’de Atatürk’ün ölüm raporunun milyonlarca kişiye radyo ile duyurulması yanısıra 27 Mayıs 1960’ta gerçekleştirilen Türkiye tarihinin ilk askeri darbesi de o dönem Kurmay Albay rütbesinde bulunan Alparslan Türkeş tarafından radyodan duyurulmuştur (www.wikipedia.org.tr). Yine 10 Ekim 1965 tarihinde Türkiye radyoları ilk kez genel seçim sonuçlarını vermek için sabaha kadar yayın yapmışlardır (Kaptan, 2002: 25). 12 Eylül 1980’de gerçekleştirilen ihtilal de yine Türk halkına radyo aracılığıyla duyurulmuştur.

Yorumlar
  • 0 Yorum