Radyo ve Televizyon Haberciliği Deneme Sınavı Sorusu #1054600

Aşağıdakilerden hangisi haber belgesel programlarının özelliklerinden biri değildir?


Televizyon haber programları başlığı altında tanımlandığı üzere radyoda da belgesel, haber değeri taşıyan bir olayın tüm süreçlerini ele alan, herhangi bir değişiklik yapmadan, geçmiş süreçlerini detayları ile dinleyicilere aktaran program türüdür.

Radyo haber belgeselinde derinlemesine araştırma yöntemiyle programa konu olan olay, durum ya da kişinin araştırılması ve belgelere dayanarak dinleyiciye aktarılması temel gerekliliktir.

Radyoda haber belgeselleri hazırlarken, tıpkı televizyonda arşiv görüntülerin kullanılması gibi, arşiv bant ses kayıtlarına, röportajlarına yer verilmesi gerçekliği ve ikna ediciliği arttırmak açısından büyük önem taşımaktadır.

Belgesele konu olan kişi, olay ya da durum her ne ise, belirli bir tarihsel kronoloji içinde ve sırasıyla verilmelidir.

Kısa bir zaman diliminde dinleyiciye genel hatlarıyla bilgi aktarabilmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Haber Belgesel Programı

Televizyon haber programları başlığı altında tanımlandığı üzere radyoda da belgesel, haber değeri taşıyan bir olayın tüm süreçlerini ele alan, herhangi bir değişiklik yapmadan, geçmiş süreçlerini detayları ile dinleyicilere aktaran program türüdür. Radyo haber belgeselinde derinlemesine araştırma yöntemiyle programa konu olan olay, durum ya da kişinin araştırılması ve belgelere dayanarak dinleyiciye aktarılması temel gerekliliktir. Eş deyişle; bu araştırmanın, belgelere dayalı olması ve içeriğinin bu iki özellik üzerine kurulması gerekmektedir. Diğer haber program türlerinde olduğu gibi, konuya ilişkin farklı bakış açılarına, karşıt görüşlere de belgesel içinde yer verilmelidir.

Radyoda haber belgeselleri hazırlarken, tıpkı televizyonda arşiv görüntülerin kullanılması gibi, arşiv bant ses kayıtlarına, röportajlarına yer verilmesi gerçekliği ve ikna ediciliği arttırmak açısından büyük önem taşımaktadır. Belgesele konu olan kişi, olay ya da durum her ne ise, belirli bir tarihsel kronoloji içinde ve sırasıyla verilmelidir. Dinleyici, bir anlamda tarihin geçmişine doğru bir yolculuğa çıkmalı ve dramatizasyonun içinde kendini bulmalıdır. Radyoda bu dramatizasyonu yaratabilmek için özellikle belgesellerde, seslendirmelerin ve efektlerin etkisi de göz ardı edilmemelidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum