Radyo ve Televizyon Haberciliği Deneme Sınavı Sorusu #994745

Aşağıdakilerden hangisi Grafik Animasyon Operatörünün görevlerinden biri değildir?


Televizyon haber yapım sürecinde temel unsur olan haber görüntüsünün hazırlanmasının yanı sıra, bülten içinde yer alacak olan bazı farklı anlatımlar da bulunmaktadır.

Görsel olarak çoğunlukla grafik, tablo, harita, grafik animasyonlar olup, grafik animasyon operatörleri tarafından hazırlanırlar.

Örneğin işsizlik ya da ithalat/ihracat rakamlarının yıllara ve aylara göre durumunu anlatan bir haberde, gerek verilerin daha anlaşılır gerekse akılda kalıcılığını arttırmak üzere görsel tasarımlar hazırlanmaktadır.

Bilinen cihaz vasıtasıyla habere ait yazı bantları, çeşitli efektler kullanılarak ekrana gelir. Bir haber içinde birkaç bant yazı kullanılarak habere hareket katılırken, izleyicinin ilerleyen saniyeler içinde kaybedeceği dikkati toplanmaya çalışılır.

Habere ayrılmış süreye göre, haber görüntülerini görsel bir bütünlük içinde düzenleyen ve tasarlayan mesleki kişilik.


Yanıt Açıklaması:

Televizyon haberleri, haberle ilgili manşet ya da spot diye açıklayabileceğimiz vurgulu, etkili başlıklar ve açıklayıcı bilgiler, yazılı olarak ekranda yer alır. Karakter jeneratörü olarak bilinen cihaz vasıtasıyla habere ait yazı bantları, çeşitli efektler kullanılarak ekrana gelir. Bir haber içinde birkaç bant yazı kullanılarak habere hareket katılırken, izleyicinin ilerleyen saniyeler içinde kaybedeceği dikkati toplanmaya çalışılır. Bir haberin içinde yer alan konuları birbirinden ayırmak için de KJ belirgin bir ayraçtır. KJ bantlarında en önemli husus dilin doğru kullanımıdır .

Yorumlar
  • 0 Yorum