Radyo ve Televizyon Haberciliği Deneme Sınavı Sorusu #1371267

Duraklamaları belirtmekte virgül, nokta, tire işareti, üç nokta bazen de noktalı virgül kullanılır. Radyo metinlerinde virgül, diğer yazılı malzemeye oranla çok daha sık kullanılır ve kısa duraklamaları işaret eder. ''Virgülün kullanımında geçerli yazım kurallarına uymak gerekmez. Tire işareti ve üç nokta, virgülün işaret ettiğinden daha uzun duraksamalar için kullanılır, yazılı malzemelerde vurgu genellikle ünlem ve soru işaretleriyle yapılır.

Verilen parça dikkate alındığında hangisinin doğru olduğunu söyleyebiliriz?


Radyo haber metinleri yazılırken dilbilgisi kurallarına uyulur. Ancak radyo metinlerinde bazı yazım kuralları, düz metindekilerden farklı biçimde kullanılabilirler.

Radyo haber metinleri kısa, öz ve ilgi çekici olarak sıkıcılıktan ve tabloid basının sansasyonel sözcüklerinden uzak kalınarak yazılmalıdır.

Radyo haberleri dinleyicinin aklındaki resimlerle şekillendiğinden, olayların son derece açık yalın ve genel anlatım biçimleriyle sunulması gerekir.

Radyolarda haber üretimi, öncelikle kendi haber merkezlerine bağlı muhabirler yoluyla gerçekleştirilmektedir. İkinci olarak çeşitli haber ajanslarından elde edilen bilgiler kullanılmaktadır.

Radyo yayıncılığında haber saatleri; günlük ara ve ana haber bültenleri, radyonun yayın politikasına ve hedef kitle profiline göre farklılıklar göstermektedir.


Yanıt Açıklaması:

Radyo haber metinleri yazılırken dilbilgisi kurallarına uyulur. Ancak radyo metinlerinde bazı yazım kuralları, düz metindekilerden farklı biçimde kullanılabilirler. Örneğin; noktalama işaretlerinin radyo metinlerinde genellikle iki işlevi bulunmaktadır: Duraklamalar (esler) ve vurguları belirtmek. Duraklamaları belirtmekte virgül, nokta, tire işareti, üç nokta bazen de noktalı virgül kullanılır. Radyo metinlerinde virgül, diğer yazılı malzemeye oranla çok daha sık kullanılır ve kısa duraklamaları işaret eder. “Virgülün kullanımında geçerli yazım kurallarına uymak gerekmez. Tire işareti ve üç nokta, virgülün işaret
ettiğinden daha uzun duraksamalar için kullanılır, yazılı malzemelerde vurgu genellikle ünlem ve soru işaretleriyle yapılır (Yüksel ve Gürcan, 2005:226).

Yorumlar
  • 0 Yorum