Radyo ve Televizyon Haberciliği Deneme Sınavı Sorusu #1371324

Televizyon, radyonun gücünü yıkarak önemli bir haber medyası olma özelliğini yakalamaya başladığı 1960’lardan itibaren birçok önemli olayı izleyenlere aktarmayı başarmıştır. 24 Kasım 1963’te ABD nüfusunun yüzde 96’sı Kennedy suikastını televizyondan izlerken Armstrong’un 20 Temmuz 1969’daki Ay’a ayak basışını canlı olarak izleyenlerin sayısı dünya nüfusunun 5’te birine denk gelen 720 milyon kişiydi (İnceoğlu,1994). Aynı şekilde 1981’de 740 milyon kişi Galler Prensi’nin düğününü televizyondan izlemiştir.

Yukarıdaki parça dikkate alındığında hangi sonuca varabiliriz?


Televizyon haberleri genellikle konuşma diliyle yazılan, ses, görüntü ve yazılı unsurların bir arada bulunduğu bültenlerden oluşmaktadır.

Televizyon haberciliğin pek çok kişinin emeği ve ortak çalışmasına dayanan en önemli bölümü bilgilerin işlenerek habere dönüştürülmesine uzanan yayın ve yapım süreçleridir.

Olay ve bilgilerin haber haline dönüştürülmesine haber yapma adı verilirken
bu süreç, ‘araştırma’, ‘seçim’ ve ‘biçimlendirme’ olmak üzere toplam üç aşamada gerçekleşmektedir.

Canlı yayın tekniği ile olayları anında izleyicisine ulaştırabilmesi; olay yerinden anında/eş zamanlı olarak izleyicisine ulaşması televizyon haberciliğinin gücünü arttırmaktadır.

Çeşitli haber ajanslarından ve görüntü kaynaklarından alınan bilgiler, özellikle görüntü unsuru bulundurma oranına göre seçilerek televizyon haber yayın akışı içerisinde kendine yer bulur.


Yanıt Açıklaması:

Habercilik konusunda televizyonun getirdiği kolay ulaşılırlık, hız, eğlendiricilik gibi
yenilikler ve pozitif özelliklerle radyo ve diğer basılı yayın medyalarının önüne geçerek onlara model oluşturmaya başlamıştır. Televizyon haberciliğinin en büyük özelliği yaşanan olayları izleyicisine anında aktarmasıdır. Canlı yayın tekniği ile olayları anında izleyicisine ulaştırabilmesi; olay yerinden anında/eş zamanlı olarak izleyicisine ulaşması televizyon haberciliğinin gücünü arttırmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum