Radyo ve Televizyon Haberciliği Deneme Sınavı Sorusu #994808

Aşağıdakilerden hangisi, Kurgu/Montaj Operatörünün görevlerinden biridir?


Haberle ilgili izleme planlaması ve icra etme sürecinin ana kaynağı olarak kabul edilmektedir.

Devam eden olaylara ilişkin gelişmeleri takip etmek ve son dakika haberlerine yoğunlaşmaktır.

İlk olarak görüntü kayıtlarını izler ve sonrasında haberin içeriğine ve çatısına uygun olarak, haberde vurgulanması gereken noktaları da göz önünde bulundurarak bir görüntü bütünlüğü oluşturur.

Haberle ilgili manşet ya da spot diye açıklayabileceğimiz vurgulu, etkili başlıklar ve açıklayıcı bilgiler, yazılı olarak ekranda yer alır.

Haber kaynaklarına ulaşarak bilgi toplayan, elde ettiği bilgileri habercilik dili ilkelerine göre (5N+ 1K) haber olarak tasarlayan ve yazan, iletişim kurma becerisine sahip, ifade ve anlatım gücü yüksek, röportaj tekniğine sahip, dilini iyi kullanabilen ve elbette tarafsız olma ilkelerini gözeten bir haberci mesleki kişiliktir.


Yanıt Açıklaması:

Kurgu operatörü, ilk olarak görüntü kayıtlarını izler ve sonrasında haberin içeriğine ve çatısına uygun olarak, haberde vurgulanması gereken noktaları da göz önünde bulundurarak bir görüntü bütünlüğü oluşturur. Haber metni savaş üzerine kurulmuşsa, kurgu operatörü ajans ya da muhabirden kendisine ulaşan görüntülerin içinden haber metninde
savaş konusu nasıl bir yaklaşımla ele alınacaksa onu destekleyecek bir görsellik hazırlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum