Radyo ve Televizyon İşletmeciliği Deneme Sınavı Sorusu #943873

  1. Geleneksel pazarlama
  2. Modern pazarlama
  3. Sosyal pazarlama
  4. Kişisel Pazarlama
  5. Klasik Pazarlama

Yukarıdakilerden hangileri pazarlamada yer alan üç temel yaklaşımlardandır?


I, II ve III

I, III veIV

II, III ve IV

II, III ve V

III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Pazarlamada 3 temel yaklaşım vardır:


1. Geleneksel pazarlama: Üretimin doğrudan satılmasını amaçlayan pazarlama yaklaşımıdır. Yani satış yönlü bir anlayış hakimdir. Geleneksel pazarlama anlayışında tüketicinin beklenti ve istekleri dikkate alınmamaktadır.
2. Modern pazarlama: Tüketicinin beklenti ve ihtiyaçlarının göz önünde bulundurularak pazarlama faaliyetlerinin sürdürülmesidir. Modern pazarlama anlayışının temelinde daha çok mal/hizmet satışını tüketici tatmini ile gerçekleştirmek vardır. Tüketicinin istekleri doğrultusunda mal vehizmet üretimi gerçekleştirilerek, en üst düzeyde tüketici tatminine ulaşılmaya çalışmaktadır. Tüketicinin üst düzeyde tatmin edilmesi, daha fazla ürün/hizmet üretilmesine ve dolayısıyla daha fazla kar elde edilmesine yol açmaktadır.
3. Sosyal pazarlama: Modern pazarlama anlayışında tüketici isteklerine yönelik mal/hizmet üretiminin gerçekleşmesi beraberinde farklı sorunlar da getirmiştir. Tüketiciyi tatmin etme amacıyla gerçekleştirilen ürün/hizmet üretimi bir takım değerlerin zarar görmesine neden olmuştur. Özellikle doğaya verilen zarar nedeniyle modern pazarlama anlayışı tepki görmüştür. Sosyal pazarlama anlayışı ile tüketicinin tüketici tatmini, toplumun/doğanın çıkarları da göz önüne alınarak sağlanmaktadır. Günümüzde işletmeler pazarlama yaklaşımlarında yaygın olarak sosyal pazarlama yaklaşımı ile faaliyetlerini sürdürmektedirler. Sosyal pazarlama yaklaşımında 3 temel değişken göz önünde bulundurulmaktadır: tüketici istekleri ve ihtiyaçları, işletme çıkarları ve toplumun çıkarları.

Yorumlar
  • 0 Yorum