Radyo ve Televizyon İşletmeciliği Deneme Sınavı Sorusu #944021

  1. Küresel bütünleşme
  2. Helezonik bütünleşme
  3. Yatay bütünleşme
  4. Dikey bütünleşme
  5. Çapraz bütünleşme

Yukarıdakilerden hangileri Büyüme stratejisi içerisinde gerçekleşen medya bütünleşmeleri arasında yer alır?


I ve II

III ve V

I, IV ve V

III, IV ve V

II, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Büyüme stratejisi içerisinde gerçekleşen medya bütünleşmeleri 3 farklı şekilde gerçekleşmektedir; çapraz bütünleşme, yatay bütünleşme ve dikey bütünleşme.

Çapraz bütünleşme; farklı alanlarda hizmet veren işletmelerin bir araya getirilerek oluşturulan birleşmeyi tanımlamaktadır. Bu türden bütünleşmelerde grubun içerisinde yer alan alt işletmeler aynı yönde mal veya hizmet üretmemektedir. Yani aralarında bir rekabet bulunmamaktadır. Bu türden gruplarda şirketler pazarlama faaliyetlerinde birbirlerine destek olmaktadır. Örneğin bir medya grubunun televizyon kanalında yayınlanan bir dizinin sezon bölümlerinin olduğu bir CD veya dizi müziklerinin olduğu bir CD, grubun diğer bir işletmesinde basılarak dağıtılabilmektedir. Benzer biçimde diziye ait video klipler televizyonun müzik kanalında yayınlanabilmekte yada internet sitesinden geçmiş bölümlerin izlenmesi desteklenebilmektedir.


Yatay bütünleşme: bu türden bir bütünleşmeyi gerçekleştiren işletmeler aynı alanda faaliyet gösteren işletmelerdir. Medya grupları içerisinde yatay bütünleşme fazlasıyla yer almaktadır. Yatay bütünleşmenin olduğu medya grupları içerisinde yer alan alt işletmeler aracılığıyla farklı özelliklere sahip bir hedef kitleye erişme amacı yatmaktadır. Örneğin; doğan grubu içerisinde Hürriyet gazetesi ile çok geniş bir gazete okuyucusu kitlesine erişim sağlanırken aynı grup Fanatik gazetesi ile futbol severlere ulaşmayı hedeflemektedir.


Dikey bütünleşme: bir medya işletmesinin, içeriğin üretiminden tüketimine kadar varolan tüm süreçlerde kontrol ve sahipliğinin olmasını içermektedir. Medya işletmelerinde dikey büyüme oldukça önemli bir büyüme stratejisidir. Çünkü dikey bütünleşme ile oluşturulan grubun içerisinde medya içeriğinin üretimi, dağıtımı ve hedef kitleye ulaşmasına kadar olan tüm süreçlerde grubun hakimiyeti söz konsudur. Dikey bütünleşmenin var olduğu medya grupları içeriğin hedef kitleye ulaştırılması için hazırlanan pazarlama kampanyasının her aşamasında aktif olarak yer almaktadırlar. Örneğin; gazete haberlerinin, grubun kendi haber ajansıyla ve muhabirlerinden elde edilen bilgilerle oluşturulması dikey bütünleşmeye verilecek örneklerden biridir. Bir televizyon kanalının kendine ait yapım şirketi, kendi stüdyoları, teçhizatı ve işgücüyle, televizyon için çekilen bir diziyi yayınlaması da dikey bütünleşen medya gruplarına verilecek bir örnektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum