Radyo ve Televizyon Programcılığının Temel Kavramları Deneme Sınavı Sorusu #1317707

Aşağıdakilerden hangisi kültürel anlamda birikimli kişiler, uzman konuklar ile tarihin, sanatın, kültürün çeşitli alanlarında derinlemesine görüşüldüğü program türü olan kültür sanat program türlerinden birisi değildir?


 Belgesel programlar

Bilgi-kültür yarışmaları

Sanat programları

Sohbet programları

Spot programlar


Yanıt Açıklaması:

Kültürel anlamda birikimli kişiler, uzman konuklar ile tarihin, sanatın, kültürün çeşitli alanlarında derinlemesine görüşüldüğü programlardır. Programda konu ve konuk ilgi odağı olmalıdır. Kültür programlarının bir alt türü olan sohbet programlarında bilgilendirici bir söyleşinin gerçekleşmesi temel amaç kabul edilebilir. Kültür ve sanat programları da özel radyolarda sıkça görülmeyen radyo program türlerinden biridir.
RTÜK, kültür ve sanat programlarının amacını, “Kültürel değerleri aktarmak, tüm dünyadaki kültürlerin tanınmasını sağlamak, bireyi çağdaş kültürel birikimlerle donatmak” olarak tanımlamaktadır. Bu tür programlar, kamu hizmeti yayıncılık modelini benimseyen radyo istasyonlarının öncelik verdiği program türlerinden biridir. Kamusal yayıncılığın amacı, halkın her kesimine seslenebilmek, bilgi ve bilinç düzeyini arttırmaktır. Türkiye’de, TRT radyolarında geçtiğimiz dönemlere ait bu konuda yapılmış çok özenli programları bulmak mümkündür.

TRT’de yer alan kültür sanat programlarını şu şekilde sıralayabiliriz: Belgesel programlar, bilgi-kültür yarışmaları, sanat programları, sohbet programları.

Yorumlar
  • 0 Yorum