Radyo ve Televizyon Programcılığının Temel Kavramları Deneme Sınavı Sorusu #1147017

5N1K (ne, nerede, ne zaman, nasıl, neden, kim) sorularına cevap arayan radyo programı olabilir mi?


Magazin programı,

Drama programı,

Eğitim programı,

Haber programları,

''Bizi arayın'' programları,


Yanıt Açıklaması:

Haber ve haber programları: Herkes tarafından bilinmeyen ancak bilinmek istenen bir olayın zamanında, doğru ve ilgi çekici bir biçimde dinleyiciye aktarılması gerekmektedir. Haber '' ne, nerede, ne zaman, nasıl, neden ve kim'' sorularına yanıt arar.Olayı doğru ve gerçeğine en yakın biçimde aktarmak amacıyla yapılan haber aktarılacağı iletişim aracına bağlı olarak, yayına hazırlama aşamasında farklılaşır. Haberin gerçeğe en yakın biçimde izler kitleye aktarılabilmesi için haberin sunulacağı aracın özellikleri dikkate alınmalıdır.
Televizyon muhabiri için görüntü, gazeteci için fotoğraf, radyocu için de ses kaydı önemlidir. Dinleyiciyi yeterince bilgilendirmek ve günlük can alıcı olayları araştırıp tartışarak, doğruları ortaya çıkarmak, radyo yayıncısının temel görevi olmalıdır. Demokratik bir toplum için basının en önemli işlevi haber vermektir. Radyo görme duyusuna okuma yeteneğine ihtiyaç duymaz. Radyo haberi verilirken görüntüye ihtiyaç duyulmaması radyoyu habercilik açısından hızlı bir araç haline getirir.

Radyo haberinin özellikleri;

• Radyonun haber dili sade olmalıdır. Radyo anlık bir kitle iletişim aracıdır. Sesin ve dalgaların hızı ile görüntü ve matbaa teknolojisi yarışamaz.
• Radyo haberi, esnektir. Değişikliler ve gelişmeler aynı gün içerisinde anında        yapılabilir.
• Radyo haberi, canlıdır. Teknoloji ve dekor gerektirmez.
• Radyo haberi, değişim içerisindedir. Sürekli hareket halinde olmak radyo          haberinin görevidir.
• Radyo haberi, etkileşim içerisindedir. Sözcükler dinleyicinin kendi imgelem          gücüne göre biçimlenir.   

Yorumlar
  • 0 Yorum