Radyo ve Televizyon Programcılığının Temel Kavramları Deneme Sınavı Sorusu #1317320

Radyo stüdyolarının temel özelliği nedir?


Yayın yapılmaması.

Ses geçirmez olması.

Üç odadan oluması.

Stüdyolarda program hazırlanması.

Yayın odalarının seslerden etkilenmesi.


Yanıt Açıklaması:

Bir radyo stüdyosu, yayın ve yapım stüdyosu olmak üzere iki stüdyodan oluşur. Radyo stüdyolarında programların gerçekleştirildiği bölüm; kayıt stüdyosu ve yayının yapıldığı bölüm ise yayın stüdyosudur. Çoğunlukla stüdyo, cam bölmeyle ayrılmış, iki odacıktan oluşur. Radyo yapım süreci için gereken cihazların bulunduğu, yayınlanmaya hazır programın oluşturulduğu yere yapım stüdyosu denir. Canlı olarak günlük yayınların yapıldığı yer ise; yayın stüdyosudur. Canlı yayın stüdyolarının normalde ses geçirmez bir cam bölmeyle kumanda odasından ayrı tutulması gerekir. Stüdyonun en temel özelliği ses geçirmez olmasıdır.

Kimi istasyonların kayıt stüdyosu olarak adlandırılan bir stüdyosu da vardır. Bu stüdyolar daha çok müzisyenlerin canlı etkinliklerini ve söyleşileri kaydetmek, program yapımını gerçekleştirmek için kullanır. Günümüz radyoculuğunda ise daha çok sunucunun, teknik işletmene gerek duymadan yayın cihazlarını da kendisinin kullandığı sistem kullanılmaktadır. Bu tip stüdyolarda, sunucuyla konuk aynı odadadır ve çalışıcı cihazların, sunucunun kolayca yönetebileceği sayıda ve kolaylıkta olmasına dikkat edilir. 

Yayın stüdyosu: Bir yayın stüdyosunda insanları sesini iletmek için mikrofonlar, telefon hatları, müzik ve diğer sesli kayıtlar için; CD, kaset, kartuş ve bant okuyucu ile bilgisayar hard-disk'i bulunur. Ayrıca stüdyoda ses kaynaklarının hepsini birbirleri ile harmanlamak için ve yayına dönüştürmek için bir ses masası bulunur. Stüdyoda aynı zamanda bir telefon dengeleme ünitesi bulunur. Bu cihaz, telefon görüşmelerini kaydedebilmek ya da canlı olarak yayınlanmak üzere ses masasına aktarılmasını sağlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum