Radyo ve Televizyon Programcılığının Temel Kavramları Deneme Sınavı Sorusu #1149536

Radyonun temel unsuru, programcıyı nasıl etkiler?


Programcıyı etkilemez,

Programın türünü ve biçimini belirler,

Programcı için radyonun özelliği önemli değildir,

Programcı, sesleri zihninde duyan kişidir,

Programcı için yazılı metin önemlidir,


Yanıt Açıklaması:

Ses, radyo programlarının en temel unsurudur. Doğada canlı varlıkların kendine ait sesleri vardır, ancak cansız varlıklar da ses çıkarır. Bir sesi diğerinden ayırt etmemizi sesin özellikleri sağlar. Bu özellikler; sesin genliği, frekansı, tınısı ve ses sarmalıdır. 

Radyo öncelikli olarak sestir. Ses malzemesinin kullanılmasında, sözcüklerin seçimi, tümcelerin yapısı, dilin kullanımı önemli olmakla birlikte, bu sözcükleri, tümceleri insan sesi durumuna getirme de o denli önemlidir. Radyonun yayıncılık anlayışına ve formatına göre bir programda kimi zaman insan sesi daha çok kullanılırken, kimi zaman da müzik öne çıkmaktadır. Kendini müzikle tanımlayan bir radyonun öncelikli işlevi, hedef kitlesi doğrultusunda belirlenen, müzikleri öne çıkartmaktır. Bu durumda müzik ağırlıklı programlar, doğal olarak da müzik unsuru öne çıkmaktadır. Sözün öne çıktığı radyo programlarında ise, müzik, programın ara unsuru olarak yer almaktadır. Bu tür radyolarda öncelik
sözdedir. Haber radyoları daha çok sözü ön plana çıkartan radyolardır. Ses malzemesinin kullanılmasında; sözcüklerin seçimi, tümcelerin yapısı, dilin yetkinlikle kullanılması çok önemlidir. Ana dilini tüm incelikleri ile kullanabilen ve dile yetkin kişiler radyo için son derece önemlidir. Bir radyo programcısı insan sesinin gücünü bilmek zorundadır. Programcı hangi sesi, hangi oranda kullanacağını bilen kişidir. Programcı programı yazarken aynı zamanda sesleri zihninde duyabilen kişidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum