Radyo ve Televizyon Programcılığının Temel Kavramları Deneme Sınavı Sorusu #1318174

Bir televizyon yapımında kamera önünde yer alacak kişileri belirlerken dikkat edilmesi gereken noktalarla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Ekranda görünen kişinin kim olacağı bazen içeriğin hazırlanmasından önce belirlenir.

Bazı isimleri ekrana çıkarmak için belirli bir içerik hazırlamaya gerek olmayabilir, bu isimlerin ekranda olması başlı başına bir neden oluşturur.

Gündemde olan, haber değeri taşıyan, açıklamaları ile gündem yaratabilecek olan kişiler kamera önünde etkin kullanılabilir.

Yönetmenin isteği ve kararı ile kamera önünde kim olacağı belirlenir.

Kamera önündeki kişilerin fiziksel, demografik ve psikografik özellikleri programdaki işlevlerinin ne olacağı ve nasıl yönetileceğinden daha önemlidir.


Yanıt Açıklaması:

Yapımda ekranda görünecek kişilerin kimler olacağı çok önemlidir. Bu soru kimi zamanlarda içeriğin hazırlanmasından önce gelir. Bazı isimleri ekrana çıkarmak için belirli bir içerik hazırlamaya bile gerek olmayabilir. Bu isimlerin ekranda olması başlı başına bir neden oluşturabilir. Gündemde olan, haber değeri taşıyan, açıklamaları ile gündem yaratabilecek olan kişiler de her yapımcı ya da yönetmenin ekrana çıkarmak isteyeceği isimler olacaktır. Yönetmen ve yapımcı için bir program tasarım aşaması aslında seçimler sürecinin yönetilmesidir. Her seçim yapımcı ve yönetmenin kendi seçimidir. Çoğu durumda bir kişiyi seçmek, zaten programda söylenecek sözü de seçmek anlamını taşır. Unutulmaması gereken en önemli konu, ekrana çıkarılabilecek her konuğun kendi hayat görüşü, deneyimi, bilgileri ve konu ile ilişkisi kapsamında söyleyecek bir sözü olduğudur. Kamera önünde yer alacak kişilerin işlevleri, programa katkıları, program içinde alacakları süreler, program akışı içindeki yerleri ve eğer varsa program içindeki mizansenleri programdan önce tasarlanması, gerekli kişilere yeterince kavratılması ve son olarak da tüm taşlar yerlerine oturana kadar prova edilmesi gerekli unsurlar arasındadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum