Radyo ve Televizyon Programcılığının Temel Kavramları Deneme Sınavı Sorusu #1317818

Televizyon programlarının tasarım sürecinde önemli bir öge olan hedef kitle ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Programı izlemesi istenilen ya da izleyeceği öngörülen insan toplulukları hedef kitleyi oluşturur.

Programcılar tasarım aşamasında hedef kitlenin özelliklerini bilmek zorunda değildir.

Programın yayın saati, konu, konunun aktarılma biçimi ve duyurulması da hedeflenen izleyiciye ulaşma oranını etkiler.

Programın konusunun ve amacının yaş, gelir düzeyi, eğitim düzeyi ne olursa olsun geniş bir insan topluluğuna yönelik olduğu durumlarda hedef kitle genel izleyicidir.

Program tasarımında genel  izleyicinin hedef kitle olarak belirlenmesi belirsizlikten kaçmak ya da yeterli çalışma yapmamak için kullanılmamalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Programı izlemesi istenilen ya da izleyeceği öngörülen insan toplulukları hedef kitleyi oluşturur. Programcılar tasarım aşamasında hedef kitleyle ilgili belirli düşüncelere ve öngörülere sahip olabilirler. Bunun için hedef kitlenin özelliklerini bilmeleri gerekir. Farklı yaş gruplarının ve değişik gelir düzeylerinden insanların yaşam biçimlerini ve ilgilendikleri konuları, modaları, beğenileri, eğilimleri,
alışkanlıkları farklıdır.  Programın yayın saati, konu, konunun aktarılma biçimi ve duyurulması da hedeflenen izleyiciye ulaşma oranını etkiler. Hedef kitle belirlenirken 4-6 yaş grubu, orta öğretim öğrencileri, 70 yaş üstü emekliler gibi olabildiğince belirgin tanımlar yapmak tasarımı kolaylaştırır. Genel izleyici tanımı ise sık kullanılan bir tanımdır. Programın konusunun ve amacının yaş, gelir düzeyi, eğitim düzeyi ne olursa olsun geniş bir insan topluluğuna yönelik olduğu durumlarda hedef kitle genel izleyicidir. Ancak; bu kategori, hedef kitle konusundaki belirsizlikten kaçmak ya da yeterli çalışma yapmamak için kullanılmamalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum