Radyo ve Televizyon Programcılığının Temel Kavramları Deneme Sınavı Sorusu #1317850

Programın konusu belirlenirken nelere dikkat edilmelidir?


Programcı, kendini sınırlamamalıdır,

Programın söylemek istediği mesajdır,

Programın amacı olmamalıdır,

Programın konusu, radyo istasyonunu ilgilendirmez,

Programın konusu, dinleyenle sınırlanmaz,


Yanıt Açıklaması:

Programın konusu, programın söylemek istediği mesajdır. Mesaj programın türüne göre farklılaşır. Bu mesaj eğer program haber programı ise haber vermek, eğlence programı ise eğlendirmektir. Ancak kimi zaman hem eğlendirmek hem de haber vermek, ikisi birden programın amacı olabilir. Hedeflenen amaç doğrultusunda programın özü belirler. Amaç eğitmek ise; programın özü de bu amaç gerçekleştirecek nitelikte olmalıdır. Programın konusunu kararlaştırmakta, o radyo istasyonunun benimsediği yayıncılık anlayışı temel belirleyici olmaktadır. Devlet destekli yayıncılık yapılan kurumlarda kimi zaman, program konusu kanal yöneticisi ya da yapımcının önerisi ile belirlenir. Özel kanallarda ise programların konusu program sponsorlarının istekleri doğrultusunda olabilir. 

Program konusu önerilirken, radyo istasyonunun dinleyicisinin özellikleri iyi bilinmelidir. İstasyonun, dinleyici grubunu iyi tanıması programın konusunu belirlerken göz önüne alınması gereken en önemli özelliktir. Hedef kitlesini iyi tanımayan bir radyo istasyonu mesajlarını doğru iletemez. 

Program konusu belirlenirken, programın bir benzerinin diğer radyo istasyonlarında ya da televizyon kanallarında olup olmadığı dikkate alınmalıdır. Aynı konuda bir programın aynı radyo istasyonunda kısa aralıklarla yayınlanması ya da farklı yayın kanallarında yayınlanması konunun önemini azaltacaktır. 

Programın konusunun saptanması sırasında yararlanacak kaynakların yeterli olup olmadığına dikkat edilmelidir. Konu seçiminde öncelikle konu ile ilgili geniş bir araştırma yapılmalı, kaynakların yeterli olması gereklidir. Program başladıktan sonra yeterli kaynağın olmadığını görmek programcıyı sıkıntıya düşürebilir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum