Radyo ve Televizyon Programcılığının Temel Kavramları Deneme Sınavı Sorusu #1317820

Bir televizyon programının tasarımında taslak hazırlama süreci ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Bu aşamada programda yer alması istenen düşüncelerin dökümü yapılır.

Bu aşamada program için gereken görsel malzeme belirlenir.

Nerelerde, kimlerle çekim yapılacağına, kaydedilecek röportajlara ve belgelere karar verilir.

Ana ve alt başlıklar halinde sıralanmış düşüncelerin programda hangi sırayla yer alacağı ve bunları aktarmak için hangi görsel malzemeden yararlanılacağı tasarlanır.

Bu süreçte programın senaryosu ortaya çıkar


Yanıt Açıklaması:

Taslak hazırlamanın ilk aşaması, programda yer alması istenen düşüncelerin dökümünü yapmaktır. Her bir düşünce yazılır ve bir liste oluşturulur. Daha sonra bu listedeki en önemli düşünceler seçilir. Programın temelini oluşturacak bu düşünceler, ana başlıklar olarak belirlenir. Ana başlıklar, programın
aktaracağı temel düşüncelerdir. Bu düşünceler izleyicide belirli bir bakış açısı oluşturacak, bilgi verecek, tutum ve davranış değişikliği yaratacaktır. Her programın amacı farklı olabilir. Amaç yalnızca bilgi vermekse ana başlıkların konuyla ilgili en temel ve önemli düşünceleri içermesi gerekir. Tutum ve
davranış değişikliği yaratılmak isteniyorsa bu düşüncelerin sonucunda izleyicinin bakış açısını pekiştirmesi ya da değiştirmesi ve bunları davranışlarına yansıtması istenir. Bu nedenle, ana başlıkların alt başlıklarla desteklenmesi ve programda iletilen düşüncelerin izleyiciyi ikna etmesi gerekir.

Yorumlar
  • 0 Yorum