Radyo ve Televizyon Programcılığının Temel Kavramları Deneme Sınavı Sorusu #1318141

Aşağıdaki seçeneklerde televizyon programlarının üretildiği mekanlardan birisi olan kurmaca mekanlar hakkında ifade edilen özelliklerden hangisi doğrudur?


Kurmaca mekanlarda çalışabilmek için; mekan sahibinden, yöneticisinden ya da söz sahibi olan kişi ya da kurumdan izin almak gerekmektedir.

Kurmaca mekanlarda, ışığı kontrol etmek neredeyse imkansızdır; ancak bazı reflektörler ve kısıtlı aydınlatma olanakları kullanılabilir.

Kurmaca mekanlara insanların giriş çıkışları kontrol edilemez.

Kurmaca mekanlar, yaşanmak için tasarlanmış mekanlar değil; bizzat programlar için tasarlanmış mekanlardır.

Kurmaca mekanların ses izolasyonları yoktur ve sürekli özel ses donanımları ile çalışmayı gerektirir.


Yanıt Açıklaması:

Televizyon programlarının üretildiği mekanları gerçek mekanlar ve kurmaca mekanlar olarak ikiye ayırmak mümkündür. Gerçek mekanlar; şehir içinde önemli bir mekan, turistik bir alan, programın içeriği ile ilgili herhangi bir ortam olabilir. Gerçek mekanlarda çalışabilmek için; mekan sahibinden, yöneticisinden ya da söz sahibi olan kişi ya da kurumdan izin almak gerekmektedir. Bu tür mekanlara insanların giriş çıkışları kontrol edilemez, bu tür mekanların ses izolasyonları yoktur ve sürekli özel ses donanımları ile çalışmayı gerektirir. Yine kamusal alanlarda ışığı kontrol etmek neredeyse imkansızdır; ancak bazı reflektörler ve kısıtlı aydınlatma olanakları kullanılabilir. Televizyon yapımları için kullanılan kurmaca mekanlar ise; televizyon stüdyoları, dizi setleri, reklam setleri ve benzeri kontrollü mekanlar olarak sıralanabilir. Bu mekanlar, yaşanmak için tasarlanmış mekanlar değil; bizzat programlar için tasarlanmış mekanlardır. Cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum