Radyo ve Televizyon Programcılığının Temel Kavramları Deneme Sınavı Sorusu #1149223

Özellikle, deneyimli programcıların, “en iyisini ben bilirim” düşüncesinden arınmaları, yayıncılıkta gelişen program kalıpları, yapım biçimleri ve teknolojik araç gereçlerin kullanmasına uyum göstermeleri gerekir.

Yukarıda bir radyo programcısında olması gereken niteliklerden bahsedilmektedir. Bu nitelikler programcının taşıması gereken özellik başlıklarından hangisinin altında değerlendirilebilir?


Ekip dinamiği

Çalışma disiplini

Yayın kurumunun ilkelerinden haberdar olma

Esneklik

Rekabetçi kişilik


Yanıt Açıklaması:

Esneklik: Programcı esnek olmalıdır. Programcının kendine ait ilkelerinin olması elbette gerekli ve önemlidir. Ancak bunun yanında programcı gerektiği durumlarda kendi ilkelerinden ödün vermeden esnek davranabilmelidir. Katı kuralları olan, kendi düşüncelerini hiç bir biçimde değiştirmeye yanaşmayan programcılarının başarılı olması zordur. Tasarlanan bir programda, gerek programcının meslek çevresinden, gerekse seslendiği izleyici kitlesinden gelen eleştiri ya da değişiklik önerilerini dikkate almayan programcı, bir süre sonra hem yalnız kalacak, hem de programlarındaki beklenen etki görülmeyecektir. Programcının esnek olması, yeni düşüncelere, yöntem ve tekniklere açık olması, gerektiğinde bunlara uymasını sağlar. Özellikle, deneyimli programcıların, “en iyisini ben bilirim” düşüncesinden arınmaları, yayıncılıkta gelişen program kalıpları, yapım biçimleri ve teknolojik araç gereçlerin kullanmasına uyum göstermeleri gerekir. Günümüzde, özellikle yayıncılıkta on yıl önce kullanılan bir teknik eskimekte ve terk edilmektedir. Yeni buluşların daha ilgi çekici, daha işlevsel olduğu durumlarda bunların kullanılmaları gerekir. Doğru cevap D’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum