Radyo ve Televizyon Programcılığının Temel Kavramları Deneme Sınavı Sorusu #1147294

Habere konu olan olaylar hakkında derinlemesine araştırma yapılan program olabilir mi?


Magazin Programı,

Haber-Belgesel Programı,

Müzik Programı,

Drama Programı,

Eğitim Programı,


Yanıt Açıklaması:

Haber Belgesel Programları: Günümüzde haber programları başlığı altında tanımlanan haber belgesel örnekleri daha çok televizyon program türleri içerisinde yer almaktadır. Radyoda haber belgeseli yoğun bir araştırmayı ve ekip çalışmasını gerektirmektedir. Belgesel, konusunu gerçek olaylardan, kişilerden veya doğadan alabilmektedir. Radyo haber belgeselinde derinlemesine bir araştırma yöntemiyle programa konu olan olay ya da olgu araştırılmalıdır. Belgesele konu olan olayın kendi doğal ortamında ya da akışı içinde kaydedilmesi doğru bir yol olabileceği gibi gerçeğe en yakın biçimde kurulmuş düzenlemeler ile de dinleyiciye aktarılması mümkün olabilmektedir. Diğer haber program türlerinde olduğu gibi, konuya ilişkin farklı bakış açılarına, karşıt görüşlere yer verilmelidir. Radyo haber belgesellerini hazırlarken, arşiv bant ses kayıtlarına, röportajlara ve uzman görüşlerine
yer verilmesi, ikna ediciliği arttırmak ve gerçekçilik açısından son derece önemlidir. Programda anlatılan sosyal ve toplumsal olaylar belirli bir tarihsel süreçle dinleyiciye aktarılmalıdır. Dinleyicinin hayal gücünü kullanabilmesi için sözün yanında radyonun önemli diğer unsurlarından müzik ve efektten de
yararlanılmalıdır. 

Magazin Programları: Magazin programlarında birbirinden farklı konular programın içeriğini oluşturmaktadır. Moda, sanat, spor, bilim ve benzeri çok çeşitli konular aynı programın içinde yer alabilir. 

Müzik Programları: İşitsel bir araç olan radyoda, ses ve müzik temel ögelerdir. Türkiye'de özel radyoculukla birlikte müzik programları tanımı da değişmiştir. Müzik ile ilgili bilinç oluşturmak ve müziği kaynaklandığı kültür ile birlikte aktarma amacı taşıyan ağırlıklı unsuru müzik olan program türüdür. 

Drama Programları: Radyo oyunları edebi bir metin türü olarak nitelendirilebilir. Radyo oyunları, dinleyicinin hayal gücüne seslenerek ve dinlediklerini zihninde canlandırmasına olanak sağlar. Radyonun bu özelliğini en iyi ortaya çıkaran program türü ise radyo oyunlarıdır. Radyo oyunları, karşılıklı konuşmalara dayalı, radyo ve televizyon diline uygun bir biçimde ya orijinal bir metne ya da edebi bir esere dayalı olarak hazırlanmış seri, dizi, tek oyun ya da dramatik belgesel biçimleri ile oluşturulmuş programlar olarak tanımlanmaktadır. 

Eğitim Programları:Toplumu oluşturan fertlerin sosyal ve kültürel olarak gelişmesine katkıda bulunan programlardır. Dinleyicilerin sosyal, kültürel, ekonomik ve hukuki gelişmeler hakkında bilgi ve kültür düzeyinin yükseltilmesini amaçlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum