Radyo ve Televizyon Stüdyoları Deneme Sınavı Sorusu #943205

Bir televizyon programının temel düzeyde kısa bir özeti hazırlandıktan sonra bu özetin kâğıt üzerinde programın temel akışın nasıl oluşacağının ve ekranda nasıl görüneceğinin açıklanmasına ne ad verilir? 


Tretman

Sinopsis

Senaryo

Program öneri formu

Konu Dökümü


Yanıt Açıklaması:

Bir televizyon program fikrinin geliştirilmesi ve bir televizyon metnine (senaryo) dökülmesi sürecinde yapımcının yanıtlaması gereken bir dizi soru bulunmaktadır. Bu sorular doğrultusunda programın hedef kitlesi, amaçları, türü, süresi, yapım türü, formatı vb. saptanmış ve gerekçelendirilmiş olur. Bu belirlemeler doğrultusunda program metni önce en temel düzeyde kısa bir özet (sinopsis) halinde hazırlanır.

Oluşturulan sinopsis, kâğıt üzerinde programın temel akışın nasıl oluşacağının ve ekranda nasıl görüneceğinin açıklandığı bir geliştirim senaryosu (tretman) halini alır.

Tretman, sinema terminolojisinde sahne dökümünden sonra yani film sahneleri içinde yer alan karakterler ve ana olayların birer cümle ile özetlenmesi aşamasından sonra gelir. Televizyon dizileri için bir gereklilik olan tretman, televizyon yapımlarında program türlerine göre farklı biçimlerde yazılabilir

Yorumlar
  • 0 Yorum