Radyo ve Televizyon Yayıncılığı Deneme Sınavı Sorusu #936621

Küresel yayın kuruluşlarına, yayın yapmak istedikleri ülkede pek çok kolaylık sağlayan etken aşağıdakilerden hangisidir?


Siyasi uzlaşma

Yerli ortaklar

Ekonomik hareket

Eğitim misyonu

Hizmet kalitesi


Yanıt Açıklaması:

Avrupa Sınır Ötesi Televizyon Sözleşmesi’ndeki önlemlere benzer düzenlemeler başka ülkelerde de görülmektedir. Ancak ticari yaklaşımın günden güne artan egemenliği günümüzde koruyucu önlemlerin pek çoğunu işlevsiz kılabilmektedir. Bunun etkin yollarından birisi, küresel ölçekte yayın yapan radyo televizyon kuruluşlarının, yayın yapmak istedikleri ülkelerde yerli ortaklar bularak yayın yapma yoluna gitmeleridir.

Bu tür ortaklıklar küresel yayın kuruluşlarına pek çok kolaylık sağlamaktadır. Öncelikle hemen her ülkede karşılaşılan yabancı yayın kuruluşlarına daha ağır şartlar getiren yayın izin koşulları yerli ortaklar sayesinde yumuşatılmakta, hatta ortadan kaldırılabilmektedir. Ayrıca yerli ortakla yayın yapılan ülkenin ticari ve kültürel karakteristiklerine uyum hem hızlı hem kolay gerçekleşmektedir. Yerli ortakla o ülkenin pazarına sokulan ürünlerin fikri hakları yerli ortak aracılığıyla daha etkin biçimde izlenip korunabilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum