Radyo ve Televizyon Yayıncılığı Deneme Sınavı Sorusu #934844

Farklı bakış açılarına sahip uluslararası radyo televizyon yayıncılığına ilişkin gelişme ve yönelimlerin başlangıç adımlarını; esas olarak özgür haber dolaşımı düşüncesinin çeşitli zeminlerde tartışmaya açılması hangi dönem sonrasındadır?


Avrupa Birliği'nin kurulması

II. Dünya Savaşı 

Sovyet Rusya'nın çöküşü

Sanayi Devrimi

Soğuk Savaş 


Yanıt Açıklaması:

Ekonomik ve kültürel öncelikleri esas almaları sebebiyle iki farklı yaklaşımı, dolayısıyla çatışmaya kaynaklık eden yapı ve işleyiş modellerini özetlemekte yarar bulunmaktadır. Bunlardan ilki, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) öncülüğünde gelişip genişleyen ticari yayıncılık anlayışıdır.  Diğer açıdan, radyo yayıncılığının başlangıcından günümüze kadar kamu yayıncılığı sistemine alışkın Avrupa merkezli ülkeler ise radyo televizyon yayıncılığını kamusal hizmet, içeriklerini de kültürel ürünler olarak kabul etmişlerdir.

Farklı bakış açılarına sahip uluslararası radyo televizyon yayıncılığına ilişkin gelişme ve yönelimlerin başlangıç adımları; esas olarak, İkinci Dünya Savaşının hemen ardından, özgür haber dolaşımı düşüncesinin çeşitli zeminlerde tartışmaya açılmasıyla atılmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum