Radyo ve Televizyonda Program Yapımı Deneme Sınavı Sorusu #487139

I. Gündelik yaşamın sıkıntılarından, gerginliklerinden ve sorunlarından kaçmak ve duygusal rahatlama sağlamak.
II. Gelecekte meydana gelecek politik, siyasi ve ekonomik olaylarla ilgili çıkarımlarda bulunarak ekonomik kazanç sağlamak.
III. Kişisel ilişkiler, dostluk ve arkadaşlık kurarak toplumsal yarar gereksinimini karşılamak,
IV. Kişisel değerlerin pekişmesini, gerçekliğin araştırmasını ve kişiliğe ilişkin referans noktalarının bulunmasını sağlayarak, kişisel kimlik gereksinimini karşılamak,
V. Çevreyi gözetim altında tutarak, yaşanılan dünyaya ilişkin bilgi sahibi olmak.
McQuail ve arkadaşlarının izler kitle üzerinde yaptıkları bir araştırmada kitle iletişim araçlarının izler kitlenin gereksinimlerini dört şekilde karşıladığını belirlemiştir. Yukarıdakilerden hangileri bu ilkeler içerisinde yer almaktadır?


Yalnız I

I ve II

I, II ve III

I, II ve IV

I, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

McQuail ve arkadaşlarının izler kitle üzerinde yaptıkları bir araştırmada kitle iletişim araçlarının izler kitlenin gereksinimlerini dört şekilde karşıladığını belirlemiştir. Bunlar; • Gündelik yaşamın sıkıntılarından, gerginliklerinden ve sorunlarından kaçmak ve duygusal rahatlama sağlamak, • Kişisel ilişkiler, dostluk ve arkadaşlık kurarak toplumsal yarar gereksinimini karşılamak, • Kişisel değerlerin pekişmesini, gerçekliğin araştırmasını ve kişiliğe ilişkin referans noktalarının bulunmasını sağlayarak, kişisel kimlik gereksinimini karşılamak,• Çevreyi gözetim altında tutarak, yaşanılan dünyaya ilişkin bilgi sahibi olmak.

Yorumlar
  • 0 Yorum