Radyo ve Televizyonda Program Yapımı Deneme Sınavı Sorusu #490803

Aşağıdakilerden hangisi bir televizyon programının teknik açıdan aydınlatılması amacı doğrultusunda aydınlatmayı ifade eder?


Uzun gölgelerin üzüntüyü, ölümü, anlatmak için kullanılması

İki boyutlu televizyon ekranında derinlik etkisinin oluşturulması

Işık ve gölgenin üç boyutlu nesnelerin şekil ve biçimlerini, birbirleri ve çevreleri ile ilişkilerini ortaya çıkarır şekilde doğru kullanımı

Işığın yoğunluğunun yeterli ve nesnelerin
renklerini bozmayacak nitelikte olması

Aydınlık ve parlak olan nesnelerin coşkulu duygular uyandırmak için kullanılması


Yanıt Açıklaması:

Televizyon programlarında kameranın önündeki nesnelerin, görülebilmesi ve kaydedilebilmesi için teknik, estetik ve psikolojik amaçlar açısından aydınlatılması gerekir. Teknik Açıdan Aydınlatma: Kamera ve kameraya bağlı teknik donanımın, teknik açıdan doğru bir görüntü üretebilmesi için ışığın yoğunluğunun yeterli ve nesnelerin renklerini bozmayacak nitelikte olması gerekir. Estetik Açıdan Aydınlatma: İki boyutlu televizyon ekranında derinlik etkisinin oluşturulması ve üçüncü boyutun yaratılması televizyon aydınlatmasının estetik özellikleri ile ilgilidir. Estetik açıdan aydınlatma, bir televizyon yapımında ışık ve gölgenin düzenlenmesidir. Işık ve gölgenin doğru kullanımı, üç boyutlu nesnelerin şekil ve biçimlerini, zaman ve uzaydaki durumlarını, birbirleri ve çevreleri ile ilişkilerini ortaya çıkarır. Psikolojik Açıdan Aydınlatma: Görüntünün izleyici üzerinde oluşturduğu psikolojik etki, görüntüde anlam yaratmayı sağlayan birçok öğenin (çerçeveleme, kamera açısı, çekim ölçeği, renk, kurgu, vs.) birlikteliğinden oluşur. Psikolojik etki yaratmada etkin öğelerden birisi de aydınlatmadır. Televizyon programında sevinç, üzüntü ya da heyecan gibi duygusal etkilerin yaratılmasında aydınlatmanın önemi büyüktür. Aydınlık ve parlak olan nesneler coşkulu duygular uyandırırken, koyu ve karanlık nesnelerin daha çok karamsar bir atmosfer oluşturduğu kabul edilir. Etkili bir aydınlatmada temel unsur, ışık ve gölgenin birleşmesidir. Işığın açısı ve yayılma alanı dikkatle seçilip düzenlenerek görüntüye istenilen etki verilebilir. Uzun gölgeler akşamüstü etkisini verir, aynı zamanda rahatsızlığı, üzüntüyü, ölümü, anlatmak için kullanılır.

Yorumlar
  • 0 Yorum