Rusya Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #103317

II. Duma'nın dağıtılmasının gerçek nedeni aşağıdakilerden hangisi?


II. Nikolay, Duma'nın talepleri yerine getirdiği takdirde ülkenin soylu kesimini karşısına almak durumunda kalacaktı. Soylular kesimine zarar gelmemesi için Duma dağıtılmıştır.
Bu Duma'da görev alan sosyalist milletvekililerden 55'inin Çar'a düzenlenmesi planlanan bir suikastle ilişkili oldukları tespit edilmiştir.
Farklı siyasi pertilerin temsilcileri arasında yaşanan fikir ayrılıkları ve tartışmalar meclisi işleyemez duruma getirmiştir.
Sosyalist kanat temsilcileri (180 kişi) Finlandiya'nın Vıborg kentine giderek Çar'ın tavrını protesto eden bir bildiri yayımlamışlardır.
II. Duma, I. Duma'ya göre daha fazla sol eğilim gösteriyordu. Sosyalistler, Kadetler ve Müslüman adaylar birleştikleri takdirde büyük bir siyasi güç oluşturabilirlerdi. Bunu önelemek amacıyla Stolıpin harekete geçti ve Duma dağıtıldı.

Yanıt Açıklaması: II. Duma'nın dağıtılmasının arkasındaki asıl neden, yüksek sayıda solcu adayların siyasi sahneye çıkmış olmalarıdır. Sol kanat gurupları birleşirse Çar'ın karşısına büyük bir güç olarak çıkabilirlerdi.
Yorumlar
  • 0 Yorum