Sağlık Alanında İstatistik Deneme Sınavı Sorusu #714338

Bir araştırmanın örnekleminden elde edilen istatistikler, ana kütle parametresinden hep daha küçük, ya da daha büyük çıkıyor ise bu araştırmada ne tür bir hata vardır?


Standart hata

Sistematik hata

Rassal hata

I. Tip hata

II. Tip hata


Yanıt Açıklaması:

Örneklemden hesaplanan istatistik, genellikle ana kütle parametresinden farklı değerler alır. Hesaplanan örneklem istatistikleri, ana kütle parametresinden ya hep daha küçük, ya da hep daha büyük olarak belirleniyorsa, yani hesaplanan bu değerler ana kütle parametresinden her zaman tek bir yönde farklılık gösteriyor ise o araştırmada sistematik hatanın var olduğu söylenebilir.

Örneklem istatistikleri, N sayıda birimden oluşan ana kütleden seçilen n birimlik örneklemden elde edilen veriler kullanılarak hesaplandığı için ana kütle parametresi ile örneklem istatistiği arasında belli miktarda bir fark ortaya çıkar. Bu farka örneklemede rassal hata ya da örnekleme hatası adı verilir.

Gerçekte H0 hipotezi doğru iken test sonucunda yanlış karara varılıp reddedilirse yapılan bu hataya 1. tip hata ya da alfa-hatası adı verilir. Gerçekte H0 hipotezi yanlış iken test sonucunda yanlış karara varılıp kabul edilirse yapılan bu hataya da 2. tip hata ya da Beta-hatası adı verilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum