Sağlık Alanında İstatistik Deneme Sınavı Sorusu #1097391

Seçeneklerden hangisi Parametrik olmayan istatistik testler ile ilgili hatalı bilgi içerir?


Parametrik olmayan istatistiksel testler, dağılıma bağlı olan testler olarak da adlandırılır.

Parametrik olmayan testlerde, ana kütlede ilgilenilen değişkenin olasılık dağılımının simetrik olup olmadığı veya bilinen bir dağılıma uyup uymadığı gibi hesaplamalar araştırılmaz.

Parametrik olmayan istatistiksel teknikler değişken hakkında çok daha az varsayıma olanak verir.

Çoğu zaman parametrik olmayan tekniklerden birisine ihtiyaç duyulduğunda veri hakkında hemen hemen hiç bir varsayımda bulunulmaz.

Hem kategorik hem de sıralayıcı ölçek ile ölçümlenmiş değişkenlerin analizinde kolaylıkla uygulanıp yorumlanabilen teknikler grubu, parametrik olmayan teknikleri oluşturmaktadır


Yanıt Açıklaması:

Parametrik olmayan istatistiksel testler, dağılıma bağlı olmayan testler olarak da adlandırılır. Parametrik olmayan testlerde ana kütlede ilgilenilen değişkenin olasılık dağılımının simetrik olup olmadığı veya bilinen bir dağılıma uyup uymadığı gibi hesaplamalar araştırılmaz. Ek olarak parametrik olmayan istatistiksel teknikler değişken hakkında çok daha az varsayıma olanak verir. Hem kategorik hem de sıralayıcı ölçek ile ölçümlenmiş değişkenlerin analizinde kolaylıkla uygulanıp yorumlanabilen teknikler grubu parametrik olmayan teknikleri oluşturmaktadır. Çoğu zaman parametrik olmayan tekniklerden birisine ihtiyaç duyulduğunda veri hakkında hemen hemen hiç bir varsayımda bulunulmaz.

Yorumlar
  • 0 Yorum