Sağlık Alanında İstatistik Deneme Sınavı Sorusu #694801

Bazı şikayetlerle hastaneye başvurmuş kişi, incelemeler sonucunda raporunda yer alan X ve Y ekseninden oluşan bir tabloyu incelemektedir. Bu kişinin o esnada baktığı Y ekseni aşağıdakilerden hangisini göstermektedir?


Duyarlılık

Özgüllük

ROC eğrisi

Hastalık kesim noktasını

Doğruluk oranını


Yanıt Açıklaması:

Medikal testlerde sonuçlar her zaman hastalık var (H+) ya da hastalık yok (H–) ya da bir hastalığın ortaya çıkmasında etken var (EP) ya da etken yok (EN) biçiminde ortaya çıkmamaktadır.
Sağlık alanında pek çok değişkenin değeri sağlıklı bireylerde normal sınırlarda seyrederken bu değerlerdeki yükselme ya da düşüşlere bağlı olarak hastalık yavaş yavaş ortaya çıkabilmektedir. ROC eğrisi yönteminde, tanımlanmış belli bir aralıkta değerler alan sürekli değişkenin hastalığın tanısının konulmasında etkin bir biçimde kullanımı amaçlanmaktadır.ROC eğrisi, tanı koymak amacıyla kullanılan bir değişkenin değişim aralığı içerisinde aldığı tüm değerlerin sırasıyla kesim noktası kabul edilmesiyle hesaplanacak duyarlılık değerlerinin, testin yanlış pozitif oranına (1-özgüllük) karşı noktalanması ile elde edilir. Hesaplanan değerler yardımıyla ROC eğrisine ait grafik çizilir. ROC eğrisinin oluşturulacağı koordinat sisteminde, Y ekseninde tanı testinin gerçek pozitif değeri (duyarlılık), X ekseninde ise yanlış pozitif değeri (1-özgüllük) yer alır. Her kesim noktasındaki doğru  pozitif ve yanlış pozitife karşılık gelen noktalar birleştirilerek ROC eğrisi çizilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum