Sağlık Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1133346

  1. Dünya Tabipler Birliğinin kabul ettiği Lizbon Bildirgesinde hasta hakları için aşağıdaki hangi maddeler yer almaktadır?
  1. Hasta, hekimini özgürce seçme hakkına sahiptir.
  2. Her hastanın onurlu bir şekilde ölme hakkı vardır.
  3. Hastanın yeterli bilgiyi aldıktan sonra tedaviyi kabul veya reddetme hakkı vardır.
  4. Hasta, hiçbir dış etki altında kalmadan, özgürce klinik ve etik kararlar verebilen bir hekim tarafından bakılma hakkına sahiptir.
  5. Hasta, hekimden tüm tıbbi ve özel hayatına ilişkin bilgilerin gizliliğine saygı duyulmasını bekleme hakkına sahiptir.
  6. Hasta, uygun bir dini temsilcinin yardımı da dahil olmak üzere ruhi ve manevi teselliyi kabul veya reddetme hakkına sahiptir.


I, II ve V

I, IV ve VI

I, III, IV ve V

I, II, III, IV ve V

I, II, III, IV, V ve VI


Yanıt Açıklaması:

Hasta haklarına ilişkin ilk uluslararası belge niteliğini taşıyan bildirge, Dünya Tabipler Birliğinin 34. Genel Kurulunda kabul edilen “Lizbon Bildirgesi”dir. Lizbon Bildirgesi, temel hasta haklarını konu alan 6 madde ve hekimlere bunları sağlamak konusunda görev veren bir paragraftan oluşmaktadır.

Hasta haklarını konu alan 6 madde şu şekilde belirlenmiştir:

  1. Hasta, hekimini özgürce seçme hakkına sahiptir.
  2. Hasta, hiçbir dış etki altında kalmadan, özgürce klinik ve etik kararlar verebilen bir hekim tarafından bakılma hakkına sahiptir.
  3. Hastanın yeterli bilgiyi aldıktan sonra tedaviyi kabul veya reddetme hakkı vardır.
  4. Hasta, hekimden tüm tıbbi ve özel hayatına ilişkin bilgilerin gizliliğine saygı duyulmasını bekleme hakkına sahiptir.
  5. Her hastanın onurlu bir şekilde ölme hakkı vardır.
  6. Hasta, uygun bir dinî temsilcinin yardımı da dâhil olmak üzere ruhi ve manevi teselliyi kabul veya reddetme hakkına sahiptir.
Yorumlar
  • 0 Yorum