Sağlık Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1092827

Neyin yapılması, neyin yapılmaması sorularına toplumun belirlediği ve ayrıca yaptırımlarla donattığı kurallar manzumesine ne denir?


Etik

Deontoloji

Kişisel haklar

Dayanışma hakları

Sosyal haklar


Yanıt Açıklaması:

Deontoloji terim olarak “yükümlülükler bilgisi” anlamında kullanılmaktadır. Diğer bir ifade ile deontoloji neyin yapılması, neyin yapılmaması sorularına toplumun belirlediği ve ayrıca yaptırımlarla donattığı kurallar manzumesidir. Deontolojinin getirdiği yükümlülükler tartışmasız ve zorlayıcı bir nitelik taşımaktadır. Yazılı olsun veya olmasın kökleşmiş ilkeleri ve kuralları içeren ve bunları tartışmasız “normatif bilgi” olarak aktaran bir alandır.

Etik ile deontoloji arasındaki en önemli fark belki de bunların yöntemleri ve benzer konulara değişik yaklaşımlar sergilemelerinden kaynaklanmaktadır. Etik henüz çözümü belirlenmemiş, yerleşik normların dışında kalan sorunlarla ilgilendiği ve bu açık uçlu sorunlarda ilkelerin belirlenmesine yönelik çalışmalar yaptığı için her zaman tartışmaya açık bir alan olarak kabul edilmektedir. Etik boyutunda üzerinde çalışılan sorunlar çözüme kavuştuğunda, bu sorunlara ilişkin normlar ortaya çıkmaya başladığında söz konusu bilgiler artık deontolojinin konusu hâline gelmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum