Sağlık Kurumları Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #1051604

I-İçeriğinde hiç veya belirli limit ve şartların dışında bulunmaması gereken maddeler içeren kozmetik ürünler piyasaya sunulamaz.

II-Kozmetik ürünlerin ambalaj ve etiket bilgilerinin Kozmetik Yönetmeliği’nde belirtilen esaslara uygun olması zorunludur.

III-Kozmetik üretim yerinin Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen esaslara uygun olması zorunludur.

Yukarıda numaralandırılmış ifadelerden hangisi ya da hangileri Kozmetik Kanunu’nda belirtilen üreticinin yükümlülüklerindendir?


I ve II

II ve III

I, II ve III

Yalnız II

Yalnız III


Yanıt Açıklaması:

Kozmetik Kanunu’nda üreticinin yükümlülükleri aşağıdaki şekilde belirtilmiştir:


• Sağlık Bakanlığı’na bildirimde bulunulmaksızın kozmetik ürün üretmek, ambalajlamak, ithalat işletmesini açmak veya işletmek veya ilk bildirimden sonra yapılan değişiklikleri bildirmeksizin bir işletmenin faaliyet alanını genişletmek yasaktır.
• Üretici konumundaki işletmeler sorumlu teknik eleman ile hizmetin gerektirdiği nitelikte personel istihdam edilmeden işletilemez.
• Herhangi bir kozmetik ürün, ürün güvenlik bilgileri Sağlık Bakanlığı Zehir Araştırma Merkezi’ne bildirilmeden piyasaya sunulamaz.
• Kozmetik ürün, normal ve üretici tarafından önerilen şartlar altında uygulandığında veya ürünün sunumu, etiketlenmesi, kullanımına dair açıklamalara veya üretici tarafından sağlanan bilgiler dikkate alınarak öngörülecek kullanım şartlarına göre uygulandığında, insan sağlığına zarar vermeyecek nitelikte olmak zorundadır.
İçeriğinde hiç veya belirli limit ve şartların dışında bulunmaması gereken maddeler içeren kozmetik ürünler piyasaya sunulamaz.
Kozmetik ürünlerin ambalaj ve etiket bilgilerinin Kozmetik Yönetmeliği’nde belirtilen esaslara uygun olması zorunludur.
• Kozmetik üretim yerinin Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen esaslara uygun olması zorunludur.

Yorumlar
  • 0 Yorum