Sağlık Kurumları Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #1051590

Aşağıdakilerden hangisi Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine göre tıbbi atıkların yönetimine ilişkin ilkelerden değildir?


Tıbbi atıkların çevre ve insan sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesi yasaktır.

Tıbbi atıkların, tehlikeli ve evsel atıklar ile karıştırılmaması şarttır.

Tıbbi atıkların kaynağında diğer atıklardan ayrı olarak toplanması, biriktirilmesi, taşınması ve bertarafı şarttır.

Tıbbi atıkların yarattığı çevresel kirlenme ve bozulmadan doğan zararlardan dolayı tıbbi atık üreticileri, taşıyıcıları ve bertarafçıları kusur şartı olmaksızın sorumludurlar

Sağlık kuruluşları atıklarının bertarafı için gerekli harcamaları karşılamakla yükümlü değildirler.


Yanıt Açıklaması:

Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği

Yönetmeliğe göre, tıbbi atıkların yönetimine ilişkin ilkeler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:


• Tıbbi atıkların çevre ve insan sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesi yasaktır.
• Tıbbi atıkların, tehlikeli ve evsel atıklar ile karıştırılmaması şarttır.
• Tıbbi atıkların kaynağında diğer atıklardan ayrı olarak toplanması, biriktirilmesi, taşınması ve bertarafı şarttır.
• Tıbbi atıkların yarattığı çevresel kirlenme ve bozulmadan doğan zararlardan dolayı tıbbi atık üreticileri, taşıyıcıları ve bertarafçıları kusur şartı olmaksızın sorumludurlar.
• Tıbbi atıkların yönetiminden sorumlu kişi, kurum/kuruluşlar, bu atıkların çevre ve insan sağlığına olabilecek zararlı etkilerinin azaltılması için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdürler.
• Sağlık kuruluşları atıklarının bertarafı için gerekli harcamaları karşılamakla yükümlüdürler.
• Tıbbi atık üreten sağlık kuruluşları ile bu atıkların taşınması ve bertarafından sorumlu belediyelerin/özel sektör firmalarının tıbbi atık yönetimiyle ilgili personelinin periyodik olarak eğitimden ve sağlık kontrolünden geçirilmesi ve tıbbi atık yönetimi kapsamındaki faaliyetlerin bu personel tarafından yapılması esastır.

Yorumlar
  • 0 Yorum