Sağlık Kurumları Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1201411

Türk sağlık sitemini ulaştığı sonuçlar bakımından aşağıdakilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

  1. Vatandaş memnuniyetinde artış
  2. Finansal koruyuculuk artışı
  3. Katastrofik sağlık harcamasında azalma


I ve II

I ve III

II ve III

I, II ve III

Yalnız I


Yanıt Açıklaması:

O¨rneğin on yıl içinde,doğumda beklenen ömür 72,5 yıldan 78 yıla çıkmış; bebek ölüm hızı bin doğumda 31,5’ den 7,6’ya;anne ölüm hızı yüz bin doğumda 64’ten 14,7’ye düşmüştür. Yine katastrofik sağlık harcamasının on bin hane halkında 81’den 31’e düşmesi oldukça çarpıcıdır. Sağlık sistemi hakkında bir fikir vermek üzere sistemin bazı çıktılarındaki on yıllık değişimleri gösteren tablo aşağıda verilmiştir.

Türk sağlık sitemi finansal koruyuculuk açısından oldukça iddialı bir duruma gelmiştir. Yukarıda detaylı bir şekilde sözü edilen sosyal güvenlik sistemindeki parçalı yapının genel sağlık sigortasına dönüştürülmesi ile toplumda gruplar ve sınıflar arası ayırımcılık ortadan kaldırılmıştır. Genel sağlık sigortasının en önemli hususlarından biri, kapsadığı nüfusun büyük ölçüde genişletilmiş olması, diğeri ise oldukça cömert bir şekilde geniş çerçevede sağlık hizmeti teminatı vermesidir. Bu yolla sağlık sigortası sisteminin dışında kimsenin kalmaması sağlanmaya çalışılmıştır. Finansal koruyuculuk açısından sistem, oldukça iyi noktaya ulaşmıştır. Neticede 2002 yılında nüfusun % 65-85’i sağlık güvencesi kapsamındayken, 2008 yılında bu oran % 94’e ulaşmıştır.

Sistemin cevap verebilirliğine ilişkin göstergeler de çarpıcıdır. Topumun sağlık hizmetlerinden memnuniyeti son dönem sağlık reformları öncesinde % 39 iken %77’lere kadar yükselmiştir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum