Sağlık Kurumları Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1278700

Dünya Sağlık Raporunda geleneksel sağlık hizmetlerinin beklenenden daha az etkili olduğu ileri sürülmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu gerekçelerden değildir?


Tersine hizmet

Zenginleştiren hizmet

Parçalı ve parçalayan hizmet

Güvensiz hizmet

Yanlış yönlü hizmet


Yanıt Açıklaması:

Dünya Sağlık Raporunda geleneksel sağlık hizmetlerinin beklenenden daha az etkili olduğu ileri
sürülmekte; bunun nedeninin de sağlık hizmet sunumunda beş temel kusurdan kaynaklandığı belirtilmektedir. Bu kusurlar:
1. Tersine hizmet: Sağlık hizmetine muhtemelen en az ihtiyaç duyan insanlar, bu hizmetlerden en fazla yararlanmaktadırlar.
2. Fakirleştiren hizmet: Hastaların aşırı mali yük altında ezilip fakir düşmelerinin nedeni, sosyal güvenliğin olmaması ve sağlık hizmetlerinin büyük oranda cepten karşılanmasıdır.
3. Parçalı ve parçalayan hizmet: Sağlık hizmetlerinde giderek artan aşırı branşlaşma hizmetin parçalı olması sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca hastalık kontrol programlarının dar kapsamlı oluşu da birey ve topluma yönelik bütüncül yaklaşabilmeyi ve sağlık bakımındaki sürekliliği güçleştirmektedir.
4. Güvensiz hizmet: Kötü tasarlanmış ya da kötü uygulanan sistemler, güvenlik ve hijyen standartlarını güvence altına alamaz. Bunun sonunu olarak yüksek oranlarda hastane enfeksiyonları ve tıbbi uygulama hataları ortaya çıkmaktadır.
5. Yanlış yönlü hizmet: Sistemler kendi haline bırakıldıklarında sonuca en hızlı biçimde erişme yönelimindedirler. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum