Sağlık Kurumlarında Finansal Yönetim Deneme Sınavı Sorusu #68698

Türkiye Muhasebe Standartları’nın 17. standardı olan Kiralama İşlemleri Standartı'na göre hangisi finansal kiralama olarak sayılmaz?


Kiralanan varlığın mülkiyeti, kiralama işleminin sonunda kiracıya devrediliyorsa finansal kiralama olarak sayılır.
Kira süresi varlığın faydalı ömrünün büyük bir bölümünü kapsıyorsa finansal kiralama olarak sayılır.
Kiralama işleminin başlangıcında, minimum kira ödemelerinin bugünkü değeri özde, varlığın gerçeğe uygun değerini oluşturuyorsa finansal kiralama olarak sayılır.
Finansal kiralama konusu varlığın hurda değeri, gerçeğe uygun değerindeki değişikliklerden dolayı kiracının kar ve zararları kira tespitlerinde dikkate alınmıyorsa finansal kiralama olarak sayılır.
Kira sözleşmesi, kiracıya varlığı gerçeğe uygun değerinin oldukça altında bir fiyatla satın alma seçeneği sunuyorsa finansal kiralama olarak sayılır.

Yanıt Açıklaması: Kiralama işleminin, finansal kiralama olarak sayılacağı durumlar Türkiye Muhasebe Standartları’nın 17. Standardı olan Kiralama İşlemleri Standartında (TMS 17’de) açıklanmıştır. Standartta, aşağıdaki durumlarda, kiralama işleminin finansal kiralama sayılacağı belirtilmiştir. •Kiralanan varlığın mülkiyeti, kiralama işleminin sonunda kiracıya devrediliyorsa, •Kira sözleşmesi, kiracıya varlığı gerçeğe uygun değerinin oldukça altında bir fiyatla satın alma seçeneği sunuyorsa, • Kira süresi varlığın faydalı ömrünün büyük bir bölümünü kapsıyorsa, • Kiralama işleminin başlangıcında, minimum kira ödemelerinin bugünkü değeri özde, varlığın gerçeğe uygun değerini oluşturuyorsa, • Finansal kiralamaya konu olan varlığın, herhangi bir önemli değişiklik yapmaya gerek duyulmadan yalnızca kiracı tarafından kullanılma özelliği varsa, • Finansal kiralama sözleşmesinin kiracı tarafından feshi durumunda, kiralayanın bu işlemden doğan zararları kiracı taraf ından üstleniliyorsa, •Finansal kiralama konusu varlığın hurda değeri, gerçeğe uygun değerindeki değişikliklerden dolayı kiracının kar ve zararları kira tespitlerinde dikkate alınıyorsa, • Kira tutarları, piyasada oluşan kira tutarlarının önemli ölçüde altında olduğu durumlarda da, kiracının kira dönemini ikinci kez devam ettirme olanağı varsa, kiralama işlemi finansal kiralama olarak sayılmaktadır. Doğru cevap D şıkkıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum