Sağlık Kurumlarında İletişim Deneme Sınavı Sorusu #1078586

Sağlık çalışanlarının hakları ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?


Eğitimlerini tamamlamış olan hekimler, sonraki dönemlerde güncel gelişmeleri takip etme konferanslar ve seminerlere katılma hakkına sahip değildir.

Kendi değerlerine ters düşen hizmet talep edilmesi durumunda -görevi açısından olumsuzluk yaratmayacak şekilde- istemediği durumlardan kaçınmak, sağlık çalışanının hakkı değildir.

Sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan hekim ve diğer sağlık personelinin haklarını ayrıca ele alan yasal bir düzenleme henüz bulunmamaktadır.

Hekim hastayı reddetme hakkına sahiptir.

Hastalıkların tedavisinde birden fazla geçerli yöntem varsa bile, hekim istediğini seçme hakkına sahip değildir.


Yanıt Açıklaması:

Sağlık kurum ve kuruluşlarında hasta ve yakınları tarafından hekimlere ve diğer sağlık çalışanlarına uygulanan şiddeti önlemek amacı ile yapılan “Hasta ve Çalışan Güvenliğinin Sağlanmasına Dair Yönetmelik”, “Sağlık Çalışanlarına Karşı İşlenen Suçların Soruşturulması Genelgesi”, “Sağlık Personeline Karşı İşlenen Suçlar Nedeniyle Yapılacak Hukuki Yardımın Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”, “Çalışan Güvenliğinin Sağlanmasına Dair Genelge” gibi düzenlemelerde sağlık çalışanlarının haklarına da yer verildiği görülmektedir. Ancak, sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan hekim ve diğer sağlık personelinin haklarını ayrıca ele alan yasal bir düzenleme henüz bulunmamaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum