Sağlık Kurumlarında Maliyet Muhasebesi Deneme Sınavı Sorusu #1402148

'Yer bakımından aynı özellikleri taşıyan veya diğerlerinden belirli fiziksel unsurlarla ayrılabilen yerlerden her biri, tek tek veya gruplandırılarak bir gider yeri olarak kabul edilir. Bu ayrımda temel ölçüt fiziksel mekândır.'
Yukarıda verilen tanım, gider yerlerinin sınıflandırılmasında ve isimlendirilmesinde uygulanan yöntemlerden hangisini tanımlamaktadır?


Fonksiyonel Bölümleme

Ücretlere Göre Bölümleme

Sorumluluklara Göre Bölümleme

Yerel Bölümleme

Evraklara Göre Bölümleme


Yanıt Açıklaması:

Gider yeri, herhangi bir faaliyetin gerçekleştirildiği ve maliyet merkezi olarak tanımlanan bir alandır. Gider yeri (maliyet merkezi), bir hastane işletmesinde oluşan maliyetlerin biriktiği ve kontrol altına alındığı iş istasyonları veya faaliyet yerleridir. Gider yerleri, giderlerin planlanmasını, denetlenmesini ve dengeli bir biçimde toplanıp dağıtılmasını sağlar. İşletmeler gider yerlerini belirlerken genelde işletmenin organizasyon şemalarını esas alırlar. Ancak gider yerlerinin sınıflandırılmasında ve isimlendirilmesinde bazı yöntemler de uygulanmaktadır. Bu yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
• Yerel Bölümleme: Yer bakımından aynı özellikleri taşıyan veya diğerlerinden belirli fiziksel unsurlarla ayrılabilen yerlerden her biri, tek tek veya gruplandırılarak bir gider yeri olarak kabul edilir. Bu ayrımda temel ölçüt fiziksel mekândır. Örneğin, hastanenin her bir katının ayrı bir gider yeri olarak sınıflandırılması gibi.
• Fonksiyonel Bölümleme: Bu esasa göre aynı işi yapan personel, araç ve gereçten oluşan her birim, ayrı bir gider yeri olarak kabul edilir. Burada temel ölçüt mekân değil, mekânda yapılan iştir. Örneğin, bir kattaki dâhiliye kliniğinin bir gider yeri
olarak sınıflandırılması gibi.
• Sorumluluklara Göre Bölümleme: Bu esasa göre ise, başında sorumlu bir yöneticisi bulunan her örgüt birimi ayrı bir gider yeri olarak kabul edilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum