Sağlık Sigortacılığı Deneme Sınavı Sorusu #1395454

Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye’de , Sağlık Finansmanı Yönteminde kullanılan finansman mekanizmalarından birisi değildir?


Genel vergiler

Sosyal sağlık sigortası

Özel sağlık sigortası

Özel Sağlık Kabinleri

Doğrudan cepten yapılan harcamalar


Yanıt Açıklaması:

Türkiye’de , Sağlık Finansmanı Yönteminde ağırlıklı olarak dört ana finansman mekanizması söz konusudur. Bunların içerisinden de genel vergiler ve sosyal sağlık sigortası yöntemleri ön plana çıkmaktadır.
1. Genel vergiler: Sağlık hizmetlerinin finansmanı ağırlıklı olarak genel vergilerden karşılanıyorsa söz konusu sağlık sistemi Beveridge sağlık modeli/sistemi olarak adlandırılmaktadır.
2. Sosyal sağlık sigortası: Sağlık hizmetlerinin finansmanında ağırlıklı olarak sosyal primler kullanılıyorsa söz konusu sağlık sistemi Bismarck sağlık sistemi/modeli olarak adlandırılmaktadır.
3. Özel sağlık sigortası: Sağlık hizmetleri finansmanında ağırlıklı olarak özel primlerin kullanılması durumunda söz konusu sağlık sisteminin özel sağlık sigortası ile finanse edildiği belirtilir.
4.Doğrudan cepten yapılan harcamalar: Sağlık harcamalarının doğrudan bireylerin ceplerinden ödendiği mekanizmadır. Bilindiği üzere doğrudan cepten harcamaların üç çeşidi vardır: 1) Katkı payları, 2) doğrudan ödemeler ve 3) enformal ödemeler.

Yorumlar
  • 0 Yorum