Sağlık Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1126963

Doku ve parçalarını muntazam ince dilimlere (mikron, mm) kesmek için kullanılan mekanik aletlere ne ad verilir?


Otoklav

Mikrotom

Isıtıcı tabla

Doku Takip Cihazı

Etüv


Yanıt Açıklaması:

Mikrotom: Doku ve parçalarını muntazam ince dilimlere (mikron, mm) kesmek için kullanılan mekanik aletlerdir. Mikrotomlar patoloji laboratuvarlarının vazgeçilmez cihazlarıdır. Bütün mikrotomlar üç ana yapıdan oluşur; mikrotom gövdesi, bıçak tutucusu, blok veya materyal tutucusu. Farklı amaçlar için kullanılan pek çok farklı türü olmakla birlikte günümüzde en sık kullanılan mikrotomlar rotary, kızaklı mikrotom ve kriyostattır.
• Rotary mikrotom: Işık mikroskobu için parafin dokudan ince ve seri kesit alınmasında kullanılır. Rotari mikrotomda blok hareketli, bıçak sabittir.
• Kızaklı mikrotom: Daha çok selloidine gömülü dokularda ve büyük parafin blokların kesiminde tercih edilir. Kızaklı mikrotomda blok sabit, bıçak hareketlidir.
• Kriyostat: Acil cerrahi biyopsilerinde ve özel boyama tekniklerinde kullanılır. Soğuk alan içerisine yerleştirilmiş rotary mikrotom yapısındadır. İnce ve seri kesit alınabilmesi ve otomatik sterilizasyon sistemi içermesi, cihazın en büyük avantajlarıdır. Bu üç tip mikrotomda da kesit kalitesi yüksek olan disposable bıçaklar tercih edilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum