Sağlık Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1236041

Ameliyathane odası ile ilgili aşağıdaki ifadelerden doğru olan tüm ifadelerin hepsi hangi seçenekte verilmiştir?

  1. İdeal bir ameliyathanenin 6 x 6 = 36 m2 olması gerekir.
  2. Aydınlatmada kullanılan lambalar 1000 lux ol­malıdır.
  3. Ameliyathane duvarlarında kullanılacak renkler koyu olmalıdır.
  4. Kapıların 1 m olması yeterlidir
  5. Ameliyat odası boşken 30 cfu/ m3’ ü, kullanılırken de 180 cfu/m3’ ü geçmemek üzere havada bakteri bulunmasına izin verilir.


I ve II

II ve III

III ve IV

I ve III

I ve V


Yanıt Açıklaması:

Steril alanları (ameliyat masası, alet masası) kontamine etmeden cerrahi ekip elemanla­rının steril olarak giyinebilmelerine, hastanın steril olarak örtülmesine ve cerrahi per­sonelin hareket edebilmelerine olanak sağlayacak ve anestezi ekibinin çalışmasına engel olmayacak boyutta ve yeterlilikte olmalıdır. Bu sayılan özelliklerin ışığı altında ideal bir ameliyathanenin 6 x 6 = 36 m2 olması gerekir.

Ortada ve yerde dolanan ve sarkan kabloları ve tüpleri ortadan kaldırmak amacıyla tavana monte ettirilen ve hareket edebilen pendantlar kullanılmalıdır.

Kapılar, yaklaşıldığında kendiliğinden iki yana açılan türde olmalıdır. Ayrıca kapıların boyutlarının emniyetli geçiş için 1,5 m’den dar olmaması ve elden ele bulaşma ile oluşa­cak çapraz infeksiyonu önlenmesi bakımından dezenfektanlara dayanıklı şekilde üreti­lenlerinin tercih edilmesi gereklidir. Kapılar gerektiğinde elle açılabilme özelliğine sahip olmalıdır.

Işık kaynağı tüm odaya yayılabilen, gerektiğinde arttırılabilen şekilde ve minimum 2000 lux şiddetinde olmalıdır.

Ameliyathane odasında kullanılan yer ve duvar kaplamaları genel hijyen kurallarının sağlanması ve korunması bakımından önem taşımaktadır. Ek yerleri az olan, yıkanabilen özellikte ve üzerinde devamlı hareket eden değişik tıbbi cihazlara karşı dayanıklı olması gerekir. Duvar ve yerlerde kullanılan malzemelerin küflenmenin oluşmasına, mantarlaş­malara ve bakteriyel kontaminasyona karşı dirençli olması gerekmektedir.10 µ’dan daha küçük gözenekli kaplamaların üzerlerindeki organik madde veya tozları en aza indirdiği bilinmektedir.

Ameliyathane duvarlarında kullanılacak renkler pastel tonlardan seçilmelidir. Evren­sel olarak seçilen renk yeşildir. Yeşil renk parlamayı azaltması, rahatlatıcı olması, kan ve pembe renkli dokularla kontrast oluşturması nedeniyle sık kullanılır.

Ameliyathanenin havasında normalde bakteri bulunur. Ancak bunun olumsuz so­nuçlara neden olması için miktarı ve derişimi önemlidir. Ameliyat odası boşken 30 cfu/ m3’ ü, kullanılırken de 180 cfu/m3’ ü geçmemek üzere havada bakteri bulunmasına izin verilir. Havadaki bakteri yoğunluğu odada hareket eden insan sayısıyla doğru orantılıdır. Bu nedenle ameliyat sırasında ameliyat odasındaki insan hareketi ve dolayısıyla insan sa­yısı mümkün olduğunca aza indirilmelidir. Ameliyat odasının açıldığı koridor havasının, komşu odalara oranla daha yüksek basınçta tutulması gerekir. Bu pozitif basınç daha az temiz ortamlardan ameliyat alanına hava akımını önler.

Yorumlar
  • 0 Yorum