Sağlık Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1354129

Boyun ve omurilik yaralanmaları ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Boyun için kullanılana boyunluk diğer omurgaların yaralanmaları için kullanılana da travma tahtası denir.

Servikal ve spinal immobilizasyon malzemeleri omurga stabilizasyonunun sağlanması ve kırıkların desteklenmesi gerektiği durumlarda kullanılır.

Yaralı araç içinden çıkarılacaksa önce boyunluk takılmalıdır.

Şuuru kapalı hastalar aksi radyolojik olarak kanıtlanıncaya kadar omurilik yaralanmalarının olduğu varsayılır ve servikal ve spinal immobilizasyon uygulanır.

Uygun boyunluk takıldıktan sonra fleksiyon, ekstansiyon veya rotasyon hareketlerinde bulunulması önemsizdir.


Yanıt Açıklaması:

Boyun ve diğer omurgaların yaralanması olan hastalarda taşıma sırasında omurilik (medulla spinalis, Spinal cord) yaralanmasından korumak için kullanılan malzemelerdir. Boyun için kullanılana boyunluk (cervical collar) diğer omurgaların yaralanmaları için kullanılana da travma tahtası, sırt tahtası, vakum sedyesi, Back Raft Sistemi, kaşık sedye (faraş sedye veya scoop sedye) gibi adlarla adlandırılır. Servikal ve spinal immobilizasyon malzemeleri omurga stabilizasyonunun sağlanması ve kırıkların desteklenmesi gerektiği durumlarda kullanılır. Yaralı araç içinden çıkarılacaksa boyunluk kullanılarak çıkarılmalıdır. Şuuru kapalı hastalar aksi radyolojik olarak kanıtlanıncaya kadar omurilik yaralanmalarının olduğu varsayılır ve servikal ve spinal immobilizasyon uygulanır. Yaralı araç içinden çıkarılacaksa kurtarma işleminde bir kişi hastanın başını ve boynunu gövde ile nötral pozisyonda olacak şekilde sabitlemelidir. Uygun boyunluk takıldıktan sonra fleksiyon, ekstansiyon veya rotasyon hareketlerinden kaçınılmalıdır. Boyun, elle stabilize edilirken hastanın sırtına çıkarılma işleminde gövdeyi de sabitleyecek teçhizat yerleştirilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum