Sağlık Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1236614

Ameliyathane alanları ile ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerden doğru olan tüm ifadelerin hepsi hangi seçenekte verilmiştir?

  1. Havadaki bakteri yoğunluğu odada hareket eden insan sayısı ile doğru orantılı olarak artar.
  2. Ameliyathanede her kişi dakikada 1000 bakteri yayar.

III) Kirli malzemelerin ta­şınması steril veya temiz malzemelerin taşındığı koridorlardan yapılmamalıdır.

IV) Cerrahi ekip, steril eldivenler giymeden önce el ve kollarını sabunla yıkamalıdır.


I ve II

I ve III

II ve III

II ve IV

III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Ameliyatlar esnasında ameliyathanede insan hareketi ve sayısı en aza indirilmelidir. Havadaki bakteri yoğunluğu odada hareket eden insan sayısı ile doğru orantılı olarak artar. Ameliyathanede her kişi dakikada 10.000 bakteri yayar. Bu sayı hareketle 50.000’e yükselir.

Cerrahi ekibin üyeleri genelde ameliyathane giysisi adı verilen bir gömlek ve bir pan­tolon giyer. Kanla veya herhangi bir infeksiyon ihtimali taşıyan madde ile temas etmiş giysiler hemen ya da mümkün olduğunca çabuk değiştirilmelidir. Kirli malzemelerin ta­şınması steril veya temiz malzemelerin taşındığı koridorlardan yapılmamalıdır.

Ameliyat ekibinin giydiği eldiven, maske veya kepler infeksiyon önleminin olmazsa olmaz koşullarıdır. Cerrahi ekibin her elemanının saç, deri ve mukozalarından canlı mik­roorganizmalar etrafa yayılır. Bu nedenle de ekibin saç, deri ve mukozaları örterek bu yollardan oluşabilecek yayılmayı önlemek amacıyla kep ve maske kullanmaları, doğru bir uygulama olarak günümüzde kabul edilmektedir.

Galoşlar ameliyathane ayakkabılarıyla dış ortamın kirinin içeriye taşınmasını engelle­mek amacıyla kullanılır.

Cerrahi ekip, steril eldivenler giymeden önce el ve kollarını antiseptikli solüsyonlar ile yıkar ve fırçalar. Bunun amacı cerrahi alanla doğrudan veya dolaylı olarak karşılaşı­labilecek olan ellerin ve kolların uygun bir antiseptikli bir solüsyon ile yıkanarak yüzeyel floranın azaltılmasıdır. Bu amaçla günümüzde daha çok %4 klorheksidin glukonat veya %7.5’lik köpüren povidon-iyodür kullanılmaktadır. Bu işlemler esnasında tek başına sa­bunun kullanılması yeterli değildir. Yukarıda önerilen antiseptik solüsyonlar ile ellerin ve kolların üç-beş dakika yıkanması ve fırçalanması yeterli kabul edilmektedir. Steril eldi­venler, steril giysiler giyildikten sonra ameliyathane hemşiresi tarafından ameliyat ekibine giydirilmelidir.

 

Yorumlar
  • 0 Yorum