Sağlık Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1229417

1. Duvar ve yerlerde kullanılan malzemelerin küflenmenin oluşmasına, mantarlaşmalara ve bakteriyel kontaminasyona karşı dirençli olması gerekmektedir.

2. Ameliyathane duvarlarında kullanılacak renk evrensel olarak genellikle, kırmızıyla kontrast oluşturması açısından mavidir.

3. Ameliyat odası boşken 30 cfu/m3’ ü, kullanılırken de 180 cfu/m3’ ü geçmemek üzere havada bakteri bulunmasına izin verilir. 

Yukarıda ameliyat odası şartlarıyla ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


Yalnız 1

1 ve 2

1 ve 3

2 ve 3

1, 2 ve 3


Yanıt Açıklaması:

Ameliyathane odasında kullanılan yer ve duvar kaplamaları genel hijyen kurallarının sağlanması ve korunması bakımından önem taşımaktadır. Ek yerleri az olan, yıkanabilen özellikte ve üzerinde devamlı hareket eden değişik tıbbi cihazlara karşı dayanıklı olması gerekir. Duvar ve yerlerde kullanılan malzemelerin küflenmenin oluşmasına, mantarlaşmalara ve bakteriyel kontaminasyona karşı dirençli olması gerekmektedir.10 µ’dan daha küçük gözenekli kaplamaların üzerlerindeki organik madde veya tozları en aza indirdiği bilinmektedir.
Ameliyathane duvarlarında kullanılacak renkler pastel tonlardan seçilmelidir. Evrensel olarak seçilen renk yeşildir. Yeşil renk parlamayı azaltması, rahatlatıcı olması, kan ve pembe renkli dokularla kontrast oluşturması nedeniyle sık kullanılır.
Ameliyathanenin havasında normalde bakteri bulunur. Ancak bunun olumsuz sonuçlara neden olması için miktarı ve derişimi önemlidir. Ameliyat odası boşken 30 cfu/m3’ ü, kullanılırken de 180 cfu/m3’ ü geçmemek üzere havada bakteri bulunmasına izin verilir. Havadaki bakteri yoğunluğu odada hareket eden insan sayısıyla doğru orantılıdır. Bu nedenle ameliyat sırasında ameliyat odasındaki insan hareketi ve dolayısıyla insan sayısı mümkün olduğunca aza indirilmelidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum