Sağlıklı Yaşam Deneme Sınavı Sorusu #987269

Genel vücut temizliği için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


 İki haftada bir tüm vücudu yıkanmak

 Günde birkaç kez, genel vücut temizliği için yıkanmak

Genel vücut temizliğinde kullanılan suyun, rahatlık oluşturacak sıcaklıkta (15-20 °C) olması

Sık ve sert keselenme ile deri üzerindeki ölü deriler, tozların atılması

Keseler kişiye özgü ve 60°C üzerinde yıkamak


Yanıt Açıklaması:
  • Genel vücut temizliği için haftada en az iki defa, tüm vücudun en az 20-30 dakika boyunca yıkanması önerilmektedir. Bununla birlikte, doğrudan hasta bakımı ile uğraşan, kan, idrar, mikrobiyoloji laboratuvarı gibi yerlerde çalışan sağlık personeli, temizlik görevlisi,kimyasal madde işlerinde çalışanlar, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, sporcular vb. iş sonrası; gıda üretim, hazırlama, dağıtım, yeme-içme yerlerinde çalışanların hem iş öncesinde hem de sonrasında duş almaları gereklidir. Ayrıca kişinin normalde yaptığı faaliyetlerin dışında, fizik aktivite ya da farklı uygulamalar sonucunda mikrobiyolojik-kimyasal-toz kirliliği ve koku söz konusu ise duş alınmalıdır.
  • Banyo yapılamadığı durumlarda, koltuk altları önce sabunlu bir bezle sonra su ile iyice silinmeli ve temizlenmelidir.
  • Toplumsal yaşamdaki değişimler, banyo alışkanlıklarını da değiştirmiştir. Her gün hatta günde birkaç kez duş alınması söz konusu olabilir. Düzenli ve günde zorunluluk olmadan birkaç kez, genel vücut temizliği için yıkanmak/ banyo yapmak da derinin koruyucu tabakasının bozulmasına neden olduğu için önerilmemektedir.
  • Genel vücut temizliğinde kullanılan suyun, kişide rahatlık hissi oluşturacak sıcaklıkta (37-38 °C) olması gerekir. Suyun çok sıcak olması, deride yanmaya ve kaşıntılara neden olabilir. Banyo yapılacak yerin sıcak olması ve hava akımının az olması; kan basıncında düşme veya yükselmelere, kalp hızının ve solunum sayısının değişmesine, baygınlıklara, hatta beyin kanaması, kalp krizi ve ölümlere neden olabilir. Suyun soğuk olması ise istemsiz kas kasılmalarına, üşüme ve titremeye neden olacağı için yıkanma sırasında yapılması gereken temizlik uygulamalarının başarısını ve etkinliğini olumsuz etkileyebilir.
  • Keselenme ile deri üzerindeki ölü deriler, tozlar, mikrobiyolojik etkenler uzaklaştırılabilir. An­cak sık ve sert keselenme derinin koruyucu tabakasına da zarar verir. Kişiye özgü kullanılmayan keselerin kendileri de kirlilik kaynağı olabilir. Keseler, kişisel olmalı ve 60°C üzerinde yıkanması gerekir. Doğru cevap E’dir.
Yorumlar
  • 0 Yorum