Sağlıklı Yaşam Deneme Sınavı Sorusu #989852

Giysi temizliğinde aşağıdakilerden hangisi/hangileri doğrudur?

I.İç çamaşır ve giysilerin, yünlü olması tercih edilmelidir.

II.İç çamaşır ve giysileri günlük veya iki günde bir değiştirilmelidir.

III. Kuru temizleme; makine ile yıkama tekniği olup, su yerine solvent kullanılır.

IV.Giysinin özelliklerine uygun yıkama ve temizlik yapılmalıdır.

V.Renkliler (açık renkli ve koyu renkli) ve beyazlar ayrı yıkanmalıdır.


I,II,III

III,IV,V

II,III,IV,V

II,IV,V

I,II,IV,V


Yanıt Açıklaması:

Yeni alınan ve özellikle vücuda temas eden giysiler, temizlenmeden kullanılmamalıdır.

  • İç çamaşır ve giysilerin, pamuklu olması tercih edilmelidir. İç çamaşır ve giysileri mümkünse günlük veya iki günde bir, diğer üst kıyafetler ise en fazla üç günde bir değiştirilmelidir.
  • Yıkama ve temizlemede; her ürünün niteliği, rengi, yapısı farklıdır. Giysinin özelliklerine uy­gun yıkama ve temizlik yapılmalıdır. Renkliler (açık renkli ve koyu renkli) ve beyazlar ayrı yıkanmalıdır.
  • Giysiler, elde ve çamaşır makinesinde yıkanabilir ya da kuru temizleme adı verilen sistemler kullanılarak temizliği sağlanabilir. Çamaşır makinesinde yıkamanın, su ve deterjan tasarrufu sağladığı unutulmamalıdır.
  • Yıkamada ve leke çıkarmada kullanılan deterjanlar ve yumuşatıcı ürünlerin suda iyi çözünmesi gerekmektedir. Tortu bırakan deterjanlar; deride kaşıntı, kızarıklık vb. reaksiyonlara neden ola­bilir.
  • Kuru temizleme; çamaşır yıkama işlemi gibi makine ile yıkama tekniği olup, su yerine solvent/perkloroetilen (PERC), hidrokarbonlar, metil siloksan gibi kimyasallar kullanılmaktadır.ve fosil yakıt kullanımına bağlı olarak ev içlerinde kurutma yoluna gidilmektedir.
  • Çamaşırlar, havalandırması olan yerlerde kurutulmalıdır. Özellikle kışın; dış havanın soğuk
  • kimyasal kullanılarak yapılan bir temizlik yöntemidir. Kuru temizlemede solvent (çözücü) olarak perkloroetilen (PERC), hidrokarbonlar, metil siloksan gibi kimyasallar kullanılmaktadır. Çamaşırlar, havalandırması olan yerlerde kurutulmalıdır. Özellikle kışın; dış havanın soğuk ve fosil yakıt kullanımına bağlı olarak ev içlerinde kurutma a yoluna gidilmektedir.

    Doğru cevap C’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum