Sağlıklı Yaşam Deneme Sınavı Sorusu #967504

Afetlerin aşamaları ile ilgili değişik sınıflamalar söz konusudur. Temel anlamda dört aşamada incelenir. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?


Sessiz Dönem ve Hazırlıklı Olma

Büyük endüstri tesislerinin kurulması

Alarm ve Olay Anı Yanıt Dönemi

Normale Dönüş ve Yeniden İnşa

İyileşme ve Rehabilitasyon


Yanıt Açıklaması:

1. Sessiz Dönem ve Hazırlıklı Olma: Afetin olmadığı ya da yaşanan bir afet sonrası, toplum yaşamının normale dönmesinden sonraki dönemdir.

2. Alarm ve Olay Anı Yanıt Dönemi: Afetin oluş zamanının tahmin edilmesi, ortaya çıkışını fark etme veya öğrenmeyle toplumun ilk şoku yaşadığı bir dönem olup; tahliye dâhil hızlı ve etkin yöntemlerle insanların korunmasını sağlama.

3. İyileşme ve Rehabilitasyon: Olay gerçekleştikten ve dış yardımlar gelmeye başladıktan sonra, başta toplumsal ve sağlık hizmetleri olmak üzere gerekli tüm iyileştirmelerin sağlanması ve toplum rehabilitasyonunun sağlanacağı faaliyetlerin yapıldığı dönemdir.

4. Normale Dönüş ve Yeniden İnşa: Toplumun; çevresel, kentsel ve sosyal faaliyetlerine tamamen geri döndüğü, yaşanan afetin analizlerinin yapılarak, tekrarının yaşanmaması veya etkisinin en aza indirilmesi, hatta olmaması için gerekli tüm önlemlerin alındığı yenilenme dönemidir. Doğru cevap B' dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum